Gazdaság

Lesz pénz a munkahelyvédelmi programra

Balogh Ádám (Balogh Ádám)
Balogh Ádám (Balogh Ádám)

A szaktárca helyettes államtitkára szerint a tranzakciós illetékből futja majd mindenre. A vállalkozók szószólója a minimálbér miatt aggódik.

A kormány kedden benyújtja az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi programot – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Balogh Ádám szerint ezután látnak hozzá az egyeztetéshez az érdekképviseletekkel, és feltehetően szeptemberben fogadhatja el a módosított törvényeket a parlament. Úgy látja, hogy a jövő évi tranzakciós illetékből származó bevétel fedezi a csomaggal kapcsolatos kiadásokat, ám részleteket erről nem említett.

A következő hetekben dől el az, hogy a Magyar Államkincstár által befizetendő illetéket a kincstár miként terheli majd tovább az egyes költségvetési szervekre. A jegybank által befizetendő illeték összegének ellentételezése nem a jövő évi, hanem a 2014-es büdzsét érinti majd – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Csak inflációkövetés

Dávid Ferenc a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a munkahelyvédelmi program keretében egyeztetni kell a jövő évi minimálbérekről és bérminimumról, a bérkompenzációról, valamint a járulékcsökkentő csomagról, hszen ezek szorosan összetartozó mozzanatok.

A munkaadók a jövő évi várható infláció mértékéig, 4,2 százalékig látják elfogadhatónak a bruttó minimálbér, illetve a szakmunkás bérminimum emelését. Amennyiben ettől eltérő döntés születik, akkor a járulékcsökkentő csomag hatástalan maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik