Gazdaság

Tényleg milliókat spórolhatnak a kis cégek?

pénz-egérfogó (pénz, egérfogó)
pénz-egérfogó (pénz, egérfogó)

Az érintettek türelmetlenül várják az Orbán-csomag újabb részleteit.

Ennyiből nem lehet megítélni, milyen hatással is lesz pontosan a munkavállalók és vállalkozók életére a ma bejelentett új Orbán-csomag. „Még biztosan sokat fog alakulni, mielőtt elfogadják. Ezt meg kell várni. Erre üzleti tervet alapozni szamárság lenne” – fogalmazott lapunknak nyilatkozaton kívül egy könyvelő.

Mégis nagy zümmögést váltott ki a mikro- és kisvállalkozások körében, ugyanis sok pénzről és az első verzióban legalábbis nagy változásról van szó. Így mi is csak egy gyors számolással igyekszünk bemutatni, hogy – ha ebben a formában valósulna meg az új adózás – miért váltott ki nagy izgalmat. Akkorát, hogy – mint a kommentjeinkből látjuk – sokan el sem hiszik.


Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Kisadó egyfős bt-re

A kisadót a szakemberek az eva és azt egyéni vállalkozóknál szakmához kötötten ma is elérhető átalányadózás továbbéléseként jellemezték. Ennek nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá feltétlenül könyvelőt foglalkoztatni, csak le kell fűzni a kiadási és a bevételi bizonylatokat. Emellett főállású emberenként 50 ezer forintos átalányadót kell csak fizetni.

Ha veszünk egy tipikus ki bt-t, amely egy embernek, a beltagnak ad munkát a szolgáltatószektorban évi hatmilliós bevétel mellett, akkor ma legalább a garantált bérminimum (bruttó havi 108 ezer forint, ami a cégnek összesen 139 ezerbe kerül) után rendesen kell az illetőnek adóznia, számlákat gyűjtenie, s utána jönnek a különböző vállalati típusú adók. Egy tipikus szolgáltatócégnek sok számlája nincs, mondjuk havi 150 ezer forint környékén megállnak a legálisan elkönyvelhető költségei. Lejön még 21 ezer forint nyereségadó, s utána már „csak” az 57 ezer forintos osztalékadó marad. Mindez azt jelenti, hogy az évi hatmilliós bevételből havi körülbelül 224 ezer forint marad a vállalkozónál, amiből élhet.

A kisadónál – ha valóban csak a kisadót kell fizetni, és semmilyen más járulékot vagy adóterhet nem – akkor 450 ezer forint marad a vállalkozónál, de persze ebből még ki kell fizetnie a vállalkozás tényleges költségeit. Ha az valóban 150 ezer forint volt, akkor 300 ezer forint marad tisztán meg a vállalkozónak, ami jelentős javulás anyagi helyzetében. A könyvelőn mindesetre spórolhatna havi körülbelül 15 ezer forintot, mivel nem lenne rá szüksége.

AZ ÚJ RENDSZER NYERESÉGE: 91 ezer forint havonta

Kisvállalati adó 25 főre

Vegyünk egy 25 fős kis termelő céget, amely évi 120 millió forintos bevételre tesz szert. Az egyik legnagyobb költsége az emberek bére, ezen kívül csak havi ötmilliós kiadása van. A garantált bérminimumot fizeti mindenkinek, efölött 10 ember havi 35 ezer forintnak megfelelő cafeteria-juttatást kap. Így embereire 3,8 millió forintot költ összesen havonta. Egy hónapra így 1,2 milliós nyeresége van, ami után 240 ezer forintot nyereségadózik, marad éves szinten 13 millió forint adózott nyereség, de ebből körülbelül 3 milliót elvihet az önkormányzatnak fizetendő iparűzési adó.

Az új rendszerben egy furcsa számítási mód van: a 2,7 milliós bruttó bértömeget kell a nyereséghez adni, s költségei változatlanok, így az derül ki: összesen havi 750 ezer forintot adózna a cég. Ez év végén 14,5 millió körüli adózott nyereséget hagyhat a cég zsebében (bár nem tudjuk mi történik az iparűzési adóval).

AZ ÚJ RENDSZER NYERESÉGE: évi 1,5 millió forint

Rogán: százezreket spórolhatnak a cégek

Jelentős összegeket takaríthatnak meg a munkáltatók a kormányfő által meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervvel – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal szerint azzal, hogy a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, az érintettek foglalkoztatása éves szinten 174 ezer forinttal kerül kevesebbe 2013-tól. Kattintson a részletekért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik