Nagyvilág

Orbánnak üzent a lengyel külügyminiszter

Radoslaw Sikorski (Radoslaw Sikorski)
Radoslaw Sikorski (Radoslaw Sikorski)

„A zseni tudja, mikor kell abbahagyni” – tanácsolja a magyar kormányfőnek Radosław Sikorski, aki szerint a Nyugat kettős mércét alkalmaz.

Lengyelország kiállása az EU által bírált magyar kormány mellett bizonyítja, hogy „a magyar–lengyel barátság él és virul” – mondta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak adott interjújában, hangot adva azon véleményének, hogy a Nyugat kettős mércét alkalmaz Kelet-Európával szemben.

A miniszter – aki a héten Budapestre látogat – az interjúban kiemelte, hogy a tavalyi, egymást követő magyar és lengyel uniós elnökség idején a két ország szorosan együttműködött, és néhány kezdeményezést kölcsönösen átengedett egymásnak. Magyarország például a lengyeleket kérte fel, hogy vállalják át tőle a keleti partnerségi csúcstalálkozó megrendezését.


Fotó: AFP / Soe Than WIN

A magyar kormányt érintő nyugat-európai bírálatok a lengyel külügyminiszter szerint az egész régió megítélésében alkalmazott kettős mércéből erednek: ezt bizonyítja, hogy az EU nem volt kritikus Gyurcsány Ferenc kormányával szemben, amely „nagy társadalmi mobilizációra” késztette a magyarokat. A tárcavezető nem kívánta értékelni a magyarországi reformokat, de elárulta, mit mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek: „A zseni tudja, mikor kell abbahagyni…”

Sikorski a „minőség jelének” nevezte a visegrádi csoport (V4) együttműködését, amelybe a lengyel külügyminiszter több kelet-közép-európai országot is bevonna. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Magyarországon és Lengyelországon kívül Szlovákiát és Csehországot magában foglaló csoportban nincs egyetértés az együttműködés kiépítéséről, amit pedig szerinte a közös történelmi tapasztalatok mellett az érdekközösség is indokolna. Kiemelte, hogy a térség országai azonosan gondolkodnak a NATO jövőjéről: nem politikai klubnak, hanem katonai szövetségnek tekintik. Az Európai Unión belül közös érdekük a kohéziós politika fenntartása, illetve a régió jelentősebb képviseletének létrehozása a nyugati országok által uralt nemzetközi szervezetekben, például az Egyesült Nemzetek Szervezetében.


Fotó: AFP / Isza Ferenc

A lengyelek vasárnap vették át egy évre a csehektől a V4-ek elnöki tisztségét. Elnökségük idején a V4-es találkozókra alkalmanként Románia, Bulgária, a keleti partnerség résztvevői vagy más balkáni országok képviselői is meghívást kaphatnak. A szoros regionális együttműködésben Lengyelország az energiabiztonság mellett a nemzetállamok biztonságának zálogát is látja, ezért kiemelten fontosnak tartja a visegrádi harccsoport négy éven belüli felállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik