Gazdaság

Simor: veszélyes és jogellenes lépésre készül a kormány

Simor András (simor andrás, )
Simor András (simor andrás, )

Az MNB elnöke szerint felboríthatja a jegybanki alapkamatot a tranzakciós illeték kiterjesztése.

Az a törvénymódosítási javaslat, amely a jegybankra tranzakciós illetéket vetne ki, értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbterhelné a közterhet, amit egyébként nem tesz meg, akkor a jelenleginél 2,5 százalékponttal alacsonyabb kamatot fizetne betéteik után a kereskedelmi pénzintézeteknek – közölte Simor András elnök hétfőn.

Ő egyébként úgy látja, hogy ha kamatot kívánnak csökkenteni, akkor azt saját hatáskörben tennék meg. Ha viszont változatlan monetáris kondíciót akarnak fenntartani az új adó mellett, akkor értelemszerűen 2,5 százalékkal emelniük kellene a jelenleg 7 százalékos alapkamatot – jegyezte meg az intézmény vezetője.

Szerinte értelmezhetetlen a javaslat, mert a költségvetés számára nem jelent tartós bevételt, hiszen azt a csaknem 100 milliárd forintos veszteséget, amelyet az MNB kénytelen elszenvedni 2013-ban, a költségvetésnek egy évvel később meg kell térítenie az intézménynek.

Emellett veszélyes is, mert azt a látszatot kelti, hogy a kabinet a büdzsé kozmetikázásának eszközével kíván élni, továbbá jogellenes, mert a jegybanki pénzeszközök szabad felhasználásának korlátozása sérti a jegybanki függetlenséget – tette hozzá Simor.

Az MNB közölni fogja véleményét az Országgyűléssel, akár kérik ezt, akár nem, aztán a honatyák majd eldöntik, hogy méltányolják-e a viszajelzést, vagy sem – jelezte a jegybank első embere.

Mire kell a százmilliárd?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy jövőre munkahelyvédelmi, munkahely-teremtési programot indít a kormány.

Jól járnak a huszonöt év alattiak, a ötvenöt év fölöttiek, a legnagyobb kedvezmény pedig a képzettséget nem igénylő, alacsony bérű, fizikai munkát végzőket illeti majd. Mindez 300 milliárd forintba kerül, és az összeg egyharmadát abból teremtik elő, hogy a jegybanki műveletek egy részére is kivetik a tranzakciós illetéket.

Ha kíváncsi a program részleteire, valamint Orbán Viktor kormányfő hétfői, parlamenti bejelentésére, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik