Gazdaság

Nincs már komoly fenntartás a jegybankügyben

mnb (magyar nemzeti bank)
mnb (magyar nemzeti bank)

Rendezetlen kérdés azonban akad még. Ilyen például az, hogyan helyettesíthető az MNB elnöke - véli az Európai Központi Bank.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslat eloszlatja az intézmény függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.

Az EKB pénteken kiadott jogi szakvéleménye úgy látja, hogy az előterjesztés „teljes mértékben rendezi” a végrehajtási hatáskörök felosztására vonatkozó aggályokat, és „kielégítő módón rendezi” a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban felvetett kérdéseket.

Az EKB azért „szoros figyelemmel” kíséri majd a magyar jegybank függetlenségének “gyakorlati betartását, és a továbbiakban is kapcsolatban marad a magyar kormánnyal”, hogy rendezzék a még nyitott kérdéseket. Ezek közé tartozik az MNB-elnök helyettesítésének kérdése, valamint az elnök és az alenökök esküjének ügye.

Össztűz majd alku

Brüsszelben megszületése óta élesen kritizálták a jegybanktörvényt, mert az unió döntéshozói szerint veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. A többi között azért, mert a monetáris tanács tagjainak száma a kormány tetszése szerint változtatható, kinevezhető egy harmadik alelnök is, emellett a döntéshozatalban túl nagy szerep juthat a külső – értsd a kabinet által odaküldött – szakembereknek.

Ezeket küszöböli ki az a módosítás, amelyről várhatóan a jövő hétfőn szavaz az Országgyűlés. Emellett Orbán Viktor a közelmúltban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy Simor András jegybankelnök hivatali ideje alatt nem növelik a monetáris tanács tagjainak számát, továbbá nem neveznek ki egy harmadik alelnököt.

A napokban már Simor András is úgy nyilatkozott, hogy az MNB egyetért a jegybanktörvény módosításaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik