Gazdaság

Megfojthatja a forintosítás a devizahiteleseket

pénz-ház (pénz, ház, )
pénz-ház (pénz, ház, )

A legrosszabb árfolyamon válthatják forintra azok devizahitelét, akik eddig sem tudtak fizetni. Durva különbségek vannak a banki kamatok között, és a forintosítók nem tudnak bankot váltani. Csapdából csapdába.

A forintosítással a devizaadós hitelének negyedét elengedik. Azonban az így megmaradó forinthitel törlesztése is meghaladhatja azoknak a devizaadósoknak a teherviselő képességét, akik eddig sem tudták fizetni hitelüket – írtuk nemrégiben. Ez most beigazolódni látszik.

Nagyon rossz árfolyamon forintosítják a hiteleket, és a bankok által kínált forinthitelek kamata sem garantálja, hogy kikerülnek az adósságcsapdából a bajbajutottak.

Pont akkor volt nagyon padlón a forint

A jogszabály szerint a május 15. és június 15. közötti MNB középárfolyamon kell átváltani a hiteleket. Előre nem lehetett tudni, de pont ekkor volt a legrosszabb az árfolyam. Emiatt a devizatartozás a legmagasabb összeget adja ki forintban – írta az Azenpenzem.hu

Svájci frankos hitelnél 248,55 forinton, euró alapú kölcsönnél 298,55 forinton, míg japán jenes kölcsönnél 2,9939 forinton számolják át a devizában fennálló tartozást.

A banki feltételek sem túl kedvezőek

A másik probléma, hogy a bankok igen eltérő feltételű forinthitellé alakítják a fennálló tartozást: a hitelek kamata 7,35 és 16,8 százalék között szóródik. Az ügyfél pedig nem válogathat, hiszen a rossz adós kategóriába tartozik a kölcsön nemfizetése miatt, és a KHR adatbázisában szerepel (régi nevén BAR-lista).

Más bank tehát nem is fogad be tőle hitelkérelmet, így kénytelen azt elfogadni, amit a mostani bankja felajánl. Ez ugyanis nem új hitel nyújtásának számít, hanem szerződésmódosításnak – hívják fel a figyelmet a cikkben.

Baráti ajánlat is van

Az Azenpenzem.hu szerint kifejezetten barátinak a Budapest Bank ajánlatát lehet nevezni. Nem véletlen, hogy náluk volt a legmagasabb a forintosításra jelentkezők aránya: a jogosultak fele él náluk a lehetőséggel. A banknál a kamat megegyezik a 6 havi BUBOR-ral (Budapesti Bankközi Kamatláb), erre semmilyen felárat nem tesz rá a bank. Így övék a legolcsóbb ajánlat.

Középmezőny

A CIB a 3 évre rögzített kamatozású hitelt kínál és ennyi időre lehetőséget ad arra, hogy csak a részlet felét fizesse az ügyfél. A felhalmozott tartozás azonban a 3 éves időszakot követő részleteket növeli meg. A 11,35 százalékos kamattal a középmezőnyben vannak. Így egy 30 ezer svájci frankos hitelnél a tartozás negyedének elengedése után 3 évig havi 29800 forintot fizethetnek, ami 60 százalékkal kevesebb, mintha maradtak volna a devizahitelnél (ennek havi részlete 71 ezer forint lenne). Viszont 3 év után 74 500 forintra emelkedik a törlesztésük.

Választható

A K&H-nál az ügyfelek igénybe vehetik például az 5 éven át, évente csökkenő mértékben járó állami kamattámogatást. Így a kamat az első évben 7,35 százalék. A hitel kamata az ötéves államkötvények hozamához igazodik, erre tesz rá a bank még 3 százalék felárat (11,7 százalék ügyleti kamat). Ezt csökkenti 5 éven át az állami támogatás.

Aki nem élhet, vagy nem akar élni a kamattámogatással 3 havi BUBOR-hoz igazodó kamatozású forinthitelt kap a banknál. Felajánlják még, hogy 5 éven át csak a havi részletek 40 százalékát kelljen fizetni, viszont így 25 évesre módosul a hitel. Viszont 5 év után a maradék 20 évre oszlik el a felhalmozódott tartozás, s utána ugrik meg a törlesztés. Aki nem kér könnyítést, annak valamivel magasabb felárat kell fizetnie a kölcsön kamatában.

Magasabb kamatok

Az MKB 15,5-16,8 százalékos forinthitelt ajánl fel az ügyfeleknek. Nem tudni, náluk hányan igényelték a forintosítást, de a cikk valószínűsíti, a feltételek alapján nem sokan lehettek.  Az OTP 12,84-14,14 százalékos kamatozású kölcsönt ajánl.

Az Erste Banknál a hitel az aktuális, piaci feltételű kondíciókkal egyezik meg. Az ügyfelek más banktól felvett kölcsönből vagy saját forrásból bármikor visszafizethetik a tartozásukat – mondták el a banknál. Az Unicredit mindössze annyit árult el a portálnak, hogy a hitel kamata referenciakamathoz kötött lesz, és legfeljebb évente változhat majd (egyéves kamatperiódus).

Esélylatolgatás

A lap szerint a Budapest Bank ajánlatát kivéve kérdéses, hogy a forintosítást választók tudják-e majd fizetni az új feltételekkel a hitelüket.  A csökkentett részlet átmenetileg jól jöhet, de a türelmi idő leteltével nagyon megugorhat a havi törlesztés.

Viszont a forintosítással lehetővé válhat, hogy a tartozás negyedének elengedése után a tartozás kisebb legyen, mint az ingatlan értéke. Így az adós úgy adhatja el az ingatlanát, hogy nem marad tartozása, sőt esetleg némi megtakarítás is lehet a végső egyenleg. Ezzel lehetővé válna a kiszállás a csapdahelyzetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik