Gazdaság

Ezért vállalkozik inkább Amerikában a magyar ingatlanmágnás

futó gábor (futó gábor, futureal csoport, )
futó gábor (futó gábor, futureal csoport, )

Hogy a fiatal értelmiségiek elvándorolnak Magyarországról, már nem újdonság. Ám úgy tűnik, a hazai tőke is mehet utánuk. Interjú Futó Gáborral, aki 15 millió dollárját küldi az USA-ba.

Cordia USA néven indít vállalkozást az Egyesült Államokban Futó Gábor, a Futureal ingatlanfejlesztő cég egyik alapítója és társtulajdonosa. Az új társaság 4-5 amerikai városban tervez 500 ingatlant venni mintegy 15 millió dolláros kezdőtőkéjéből, hogy aztán bérbeadja.

„Minden idők egyik legnagyobb kredit- és ingatlanbuborékának kipukkanása jelenleg is mély válságban tartja a fejlett világot. Míg Európa és annak bankrendszere a tagadás és halogatás taktikáját választotta és ezért ott megfagyott az ingatlanpiac, addig Amerikában szembe mernek nézni a valósággal. Ez hatalmas áresést generált a lakáspiacon, melyet mi komoly, vissza nem térő befektetési lehetőségként értékelünk” – írta az új vállalkozásról kiadott közleményében Futó Gábor (a leggazdagabb magyarok listáján tizenegyedik Futó Péter fia).

Erről kérdeztük egy villáminterjúban.

Amerikában sem új ötlet, hogy olcsón kell lakást venni, majd kiadni – sokan foglalkoznak ezzel. Miért gondolja, hogy ott messziről jött emberként mégis labdába tud rúgni?

Nagy piacról van szó, ahol sok szereplő elfér. A legfőbb versenyelőnyünk hogy mi bele merünk vágni. Egyes városokban saját csapattal, más városokban partnerekkel összeállva tervezzük megvalósítani céljainkat. Első vásárlásaink e hónapban megtörténnek Georgia és Michigan államokban. Befektetésünket mind makro-, mind mikroszinten komoly elemző munka előzte meg, de az igazi munka csak most kezdődik, hiszen egyesével vásároljuk meg, újítjuk fel és adjuk bérbe a házakat. Az első 500 ház megvételéhez becsléseink szerint 2500 árajánlatot kell adni a bankoknak, tulajdonosoknak és árveréseken több mint 10 000 házat kell megvizsgálni.


Fotó: Kőhalmi Péter

Magyarországon is sok devizahitel dőlt be, padlón vannak a lakásárak, és állandó hiány van a bérlakásokból. Ugyanezt itthon miért nem csinálják?

Itthon is van jelentős lakáspiaci jelenlétünk: ott van például a Corvin-sétány projekt a főváros nyolcadik kerületében, amely folyamatosan épül. Azt látjuk, hogy ott sok ember vesz lakást, hogy kiadja, de Magyarországon jelenleg nem akarunk hasonló vállalkozásba belevágni.

A magyar bérlakáspiac egészen más, mint az USA-ban. Egyrészt a tengerentúl sokkal olcsóbb a bérleti díjhoz viszonyítva a lakásvásárlás, tehát a befektetéshez képest többet lehet keresni a bérbeadással. Nálunk is jó, biztos befektetés a lakás bérbeadási célú vásárlása: nem kiemelkedő, de kellemes hozamot ígér, amely inflációálló is, ráadásul a használati értékén kívül maga a lakás is felértékelődhet, hisz most elég alacsonyan vannak az árak.

Ám Amerikában sokkal keményebben végrehajtják a bedőlt hiteleket, rengeteg az árverés, és így jobb feltételekkel lehet lakásokat venni. Ráadásul ott ez egy teljesen legálisan működő üzlet, míg nálunk sok a nem teljesen fehéren bérbe adott lakás. Ezzel nehéz egy tisztességes vállalkozásnak versenyeznie.

A magyar piacon jelenleg alig csinálnak bármit is. Miért?

Fejlesztünk azért itt is. Halad a Corvin-sétány projekt, és a Váci út és a Dózsa György út sarkán is építünk egy új irodaházat. De ennél többet szeretnénk, ez igaz.

Az a helyzet, hogy a fejlesztések finanszírozásához komoly tőke kell, és Magyarország ebben most nem áll jól. A térség más országaiban – például Lengyelországban – komoly tranzakciókat bonyolítanak, de Magyarország állapotát sok külföldi befektető sötéten látja. Olvassák a külföldi lapokat, és ha meginog a bizalmuk a demokratikus kapitalizmus intézményi hátterében, akkor kivonulnak.

Ezt a bőrünkön érezzük: olyan épületek, amelyek iránt korábban óriási érdeklődés volt, ma még a lehető legjobb bérlőkkel sem adhatók el. Magyarország megítélése rosszabb, mint Romániáé. Ehhez hozzájárul az is, hogy a bankrendszer súlyos gondokkal küzd. Márpedig, ha nincs hitel, nincs ingatlanpiac.

A bizalmatlanság a gazdaság jövője iránt akkora, hogy sokan nem szánják rá magukat lakásvásárlásra, hisz ez sok családban a legnagyobb befektetési döntés.

Magyarként hogy éli meg, hogy a pénzét nem érdemes ide tennie?

Rosszul. De a Futureal már jó régóta nemzetközi cég, sok Magyarországon kívüli fejlesztéssel. Lengyelországban most adunk át egy bevásárlóközpontot, s az orosz piacon is dolgozunk. A térségben működtetünk például egy partnerségi programot, melynek keretében más vállalatokkal társulva – a finanszírozást vagy a szakértelmet adva – igyekszünk tető alá hozni különböző projekteket, amelyek ilyen vagy olyan oknál fogva leálltak.

És maga is elköltözik a pénze után?

Nem, Magyarországról fogjuk a stratégiát irányítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik