Gazdaság

Ismét divat lesz a városon kívülre költözni?

költözés (költözés)
költözés (költözés)

Tavaly már csak feleannyian költöztek a fővárosba, mint korábban, és közben a Budapest-környéki települések ingatlanárai is csökkentek.

Az ingatlan-adásvételek száma 90 ezer körül stagnált országos viszonylatban 2009 és 2011 között. Viszont közben egyfajta szerény belső vándorlás is lezajlott az országban, amely hatással volt az ingatlanpiacra is – áll a Duna House elemzésében. A legtöbbet arról lehetett hallani az elmúlt években, hogy az emberek visszaköltöztek az agglomerációból a fővárosba, amit a KSH adataiból is könnyű kiolvasni.

S amilyen ütemben nőtt 2008-2010 között a bevándorlás a fővárosba, úgy csökkent a Pest megye felé irányuló mozgás, és ezen belül az agglomerációé is, bár utóbbi így is pozitív értéket mutatott. (De például Észak-Magyarországra ez nem volt igaz.) Ez jelentős presztízsveszteséget jelentett az agglomerációnak. 2011-ben azonban fordulat látszik, hiszen miközben a Budapestre vándorlás mértéke a felére csökkent, Pest Megye zuhanása megtorpant.


Fotó: Northfoto

Az ingatlanárakat vizsgálva az látszik, a főváros 2008-2009-ben szenvedte el az áresés jelentős részét, és azóta szinte stagnál. Viszont az agglomerációban kitartottak az árak egészen 2010 végéig, és csak ezt követően estek, nagyjából 20 százalékot. (Az agglomerációban mért lakás+ház átlagos négyzetméterár 2008-2010 között még 200-220 ezer forint volt, 2011-ben viszont már csak 180-200  ezer forint körül mozgott.)

Vagyis miközben az agglomeráció fogyása megtorpant, az ingatlanárak csökkentek. Így könnyen lehet, hogy az amúgy kedvelt kiköltözés újra a figyelem középpontjába kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik