Gazdaság

Mikor leszünk mi „okosország”?

Manapság a legtöbben havi átalányt fizetnek a közműveknek, majd jön a horrisztikus korrekciósszámla, amellyel kiegyenlítjük az eltérését a tényleges fogyasztás és az átalány között. Ez a rendszer lassan, de biztosan véget ér.

Magyarországon is elindult az a projekt, amelynek célja felmérni, kik és milyen módszerrel vehetők rá, hogy ésszerűbben fogyasszák a drága energiát. A válasz egyszerű: spórolással, amelynek eredője az alacsonyabb közműszámla. Ennek érdekében idén nyáron 20 ezer “okosárammérőt” szerelnek be lakásokba, házakba, kisvállalkozásokhoz.

Az okos mérőórák révén azonnali visszajelzést kaphat a fogyasztó. A műszerrel akár negyed óránként ellenőrizhető milyen fogyasztást produkálunk éppen. A legtöbb háztartási eszközt ugyanis nem feltétlen az esti csúcsidőben kellene használnunk és erre ez az eszköz fel is hívja a figyelmet.  A forintok ott peregnek az orrunk előtt, ahogy látjuk, hogy csúcsidőben megy egyszerre a mosogatógép, a mosógép, miközben töltjük a laptopott.  Ez az okos órán kiad egy olyan fogyasztási grafikont, hozzárendelve a költségeivel, hogy azonnal lekapcsolunk kettőt a háromból.

Nem csak múló szeszély

Ezek az órák azonban nem csak velünk, de a szolgáltatókkal is kommunikálnak. Ennek révén pedig akár be is avatkozhatnak az életünkbe. Itt nem a legrosszabbra, vagyis a lekapcsolásra kell gondolni – persze ez is benne van a pakliban – hanem, hogy sávosan árulhatják nekünk akár óránként más-más tarifával az áramot, vagy a gázt.

Németországban, ahol már több százezer lakás van felszerelve okos mérőórával a tapasztalat azt mutatta, hogy az első időben, amikor erre kifejezetten figyelnek, nagyjából 10 százalékot spórol mindenki. Idővel, ahogy az újdonság múlik és nem figyelnek oda, közel arra szintre kerül vissza a fogyasztás, ahol ellőtte volt – hangzott el a magyarországi projekt bemutatója kapcsán tartott sajtótájékoztatón.  (A mintaprojekt 1 milliárd forintra becsült költségét az EDF Démász Hálózati Kft., az Elmű Hálózati Kft., az Émász Hálózati Kft. és az E.On Hálózat cégcsoport közösen állja.)

Hogy a lankadó energiatudatosság nehogy tönkre tegye az okos fogyasztást, megjelennek a jövőben az úgynevezett fogyasztási csomagok – ígérik a szolgáltatók. Lényegében, mint a mobilozásnál, van csúcsidő és van kedvezményes időszak, az egyikben értelmetlen sokat fogyasztani, míg a másikat érdemes kihasználni. Érdemes mindig figyelni, különben büntet a rendszer.

Az Apple új dobása

Talán kevesen hallottak róla, de a néhai Steve Jobs cége is a tudatos fogyasztásban látta a jövő egyik nagy lehetőségét. Amerika új őrülete lesz hamarosan a Learning Thermostat (azaz tanuló termosztát), ami szinte olyan mint egy iPod vagy iPhone.

Az eszköz egy nagy kijelző, amely a beállításokat mutatja, szélén pedig kerékként/kormányként működik a vezérlő.  Beállíthatjuk az aktuális hőmérsékletet, valamint erre időkorlátot is megszabhatunk, ha mondjuk, hogy csak ebédelni jöttünk haza, induláskor már nem kell bajlódni a fűtés kikapcsolásával.

A rendszer ugyancsak megjegyzi mikor kelünk fel (nyúlunk hozzá a nap folyamán először) és a többi napi rutint is eltárolja, egy hét után már magától állítja be a megszokott hőmérsékletet. Ezen kívül figyeli az aktuális időjárást, valamint az előrejelzéseket is, ezeket a számítások során figyelembe veszi és igyekszik a legoptimálisabb hőmérsékletet biztosítani – írja cikkében a MacWorld.hu.

A Nest Learning Thermostat sosem hagyja abba a tanulást, tehát ha változik a napirendünk, ő is változtat. A novemberben megjelenő kütyüért 249 dollárt kérnek majd el. Ha egy átlagos ház fűtését vesszük figyelembe, akkor egy havi számla díjából ki tudjuk hozni az intelligens termosztátot.

Természetesen Magyarországon egyáltalán az is kérdés van-e megfelelő kereslet egy ilyen szolgáltatásra. Míg egy német háztartás 6800 kilowattot használ el egy évben (!) addig egy átlag magyar 3800-at. Sőt, van olyan – anyagi lehetőségei folytán olyan „tudatos fogyasztói csoport” – akinek gyakorlatilag egy 40 wattos izzóra van pénze – ők még 1000 kilowattot sem fogyasztanak egy évben(!), egyszerűen nem éri meg ilyen rendszert telepíteni, mert nem jelentkezik a megtakarítás.

A szolgáltatók felöl megjelenő hasznok talán a legnagyobb előny mégis, hogy nem is kell kimenni leolvasni. Természetesen a szolgáltató azt is azonnal látja, hol van a rendszerben az indokoltnál nagyobb veszteség. Magyarul hol próbálták megügyeskedni még az „okos” órát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik