Belföld

Jancsó: provokatív vagyok, de nincs EU

Jancsó Péter ezt a kamara és a győri Fészek Klub közös rendezvényén mondta csütörtökön, ahol Stációk 4.0 című előadásában vázolta gazdasági vitaanyagát.

Május 31-én a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Fészek Klub folytatta gazdasági értékeléshez kapcsolódó rendezvénysorozatát, melyre ezúttal a Médiaklub tagjai is elfogadták a meghívást. Az érdeklődők Jancsó Péter beszámolóját hallgathatták meg, melyben a Graboplast Zrt. elnök vezérigazgatója értékelte az elmúlt év történéseit, az Európai Unión belüli változásokat, de szóba került Magyarország jövője is. Jancsó Péter szerint nagyon sok olyan vállalkozás van még, amelyik érzi a gazdasági válság nehézségeit és negatív hatásait, ezért fontos erről a témáról beszélgetni.

Nagyon pesszimista vagyok most, részben az Európai Uniós válságok miatt, részben azért, mert a magyar gazdaságba nagyon kevés pénz jut. A bankok folyamatosan kivonják a pénzüket, az állam pedig még ha akarna is, de nem tud, a vállalkozásokhoz forrásokat juttatni, vagy ha el is jut, akkor is nagyon bonyolult eljárás keretében. Ha pedig nincsen pénz – és ezt Széchenyi is megmondta – akkor kiszárad a gazdaság és nagyobb bajok fognak jönni” – hangsúlyozta a problémák jelentőségét a vezérigazgató.

Jancsó Péter elmondta, hogy szerinte az unióval is komoly gondok vannak. „Provokatív vagyok, de tavaly világossá vált számomra, hogy nincs EU, hanem Németország, Franciaország, plusz 23 csatlakozó van. Az pedig, hogy széteshet az euró, az most is benne van a levegőben” – tette hozzá.

A találkozón a Széll Kálmán terv is középpontba került, ennek reformjait külön is elemezte a cégvezető. „A nyugdíjrendszer reformja talán, a felsőoktatásé viszont felemásra sikerült. A Széll Kálmán terv nem váltotta be teljes egészében a hozzá fűzött reményeket, hiszen a reálkeresetek 2,5 százalékkal, a beruházások pedig 4 százalékkal csökkentek. A konklúzió annyi, hogy a gazdaság csökkent, az adósság tovább nőtt” – mondta előadásában Jancsó Péter.

A Graboplast első embere úgy látja, hogy a kormány újraválasztásának valószínűsége tovább emelkedett, ezért a vezető párt 2018-ig tervezhet.

Hogy mi valósul meg a jóslatokból az jövőre kiderül, de annak biztosan van oka, hogy a téma kapcsán a győri vállalkozásvezetők gyakran Jancsó Péterhez fordulnak tanácsért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik