Gazdaság

Így járhat jól a telefonadóval

Megússza a kötbért, aki emiatt mondja fel a szerződését.

A telefonadó miatti díjemelések megnyithanak egy kaput a szolgáltatók szerződésein. Bármilyen hűségidő felmondható ugyanis abban az esetben, ha az ügyfelet kedvezőtlenül érintő változás áll be a szerződésben. Egy áremelésnél mi más lehetne kedvezőtlenebb?!

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Aki akarja megteheti, hogy kötbér következmények nélkül felmondja a szerződését. A Vodafone esetében – ők már bejelentették az emelést – ez azt jelenti, hogy azt, amit egyébként a hűségidő első évében ki kellene fizetni kötbérként vagyis 37 ezer forintot most “megspórolhatjuk”. Aki már a második évét taposta az kvázi 25 ezer forintot spórolhat most, ennyi lett volna ugyanis a kötbér, amit most kénytelenek elengedni – tudtuk meg a cég ügyfélszolgálatától. Ráadásul, aki részletre vette a telefonját, annak ugyan a fennmaradó havi összegeket rendeznie kell a szerződésbontás előtt, de a kedvezmény nem vész el. (Ez pedig egy listaáras készülékkel szemben több tízezres különbség is lehet.)

Úgy tűnik a Vodafone-nál azért már korábban sejtettetek valamit a telekomadóval járó kellemetlenségekről. Csak azok az ügyfeleik mondhatják fel ingyenesen a hűségidős szerződésüket, akik ezt 2012 január elseje előtt kötötték – közölték az ügyfélszolgálaton. A többieknek ki kell fizetni a készülékre kapott kedvezménydíjakat is.

De, aki belefutott egy átgondolatlan kétéves hűségakcióba, illetve körülnéz egy kicsit és talál olyan díjcsomagot, amiről korábban áhítozott, de nem tudott váltani a hűségidő miatt, azoknak most szabad a pálya. Kétségkívül a lehetőség csak egyszeri, és az emelések miatti forgalmi díj növekedés miatt hamar elmúlik majd a miatta érzett öröm.

A többi szolgáltató, akik hasonló Általános Szerződési Feltételekkel (ÁSZF) rendelkeznek, és még nem emeltek júliustól – bár a Telenor jelezte, hogy fog – hasonló cipőben járhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik