Belföld

Csökkent a telefonadó, a Robin Hood-adó meg terjed

telefonado(960x640)(1).jpg (telefonadó)
telefonado(960x640)(1).jpg (telefonadó)

Havi háromszáz forinttal csökkentette az Országgyűlés a telefonadó összegét. Közben a vízszolgáltatókra is kiterjesztették a Robin Hood-adó néven ismertté vált különadót, az energiaellátók jövedelemadóját pedig emelték.

Kevesebb lesz a második félévtől fizetendő távközlési adó maximális mértéke havonta a parlament hétfői döntésével. Az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet. Az eredeti kormányjavaslat hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forintos maximumot írt elő, ezeket azonban végül csak a jövő évtől, az ágazatot terhelő különadó megszűnése után alkalmazzák majd.

Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet – SMS és MMS – után is.

A parlament közben megemelte, és kiterjesztette a “Robin Hood-adóként” ismert különadót. A döntés szerint az áram- és gázcégeken kívül a víz- és csatornaszolgáltatóknak, valamint a települési hulladékkezelőknek is fizetniük kell. Változás az is, hogy az adóbevétel a jövő évtől a központi költségvetést illeti meg, nem a távhőtörvényben meghatározott célok – így az energiatakarékosság – megvalósítását szolgáló előirányzatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik