Gazdaság

Brutális benzináremelés jöhet

benzin (benzin, üzemanyag, )
benzin (benzin, üzemanyag, )

A jövő héten 10 forint körüli mértékben drágulhat a 95-ös, de emelkedhet a gázolaj ára is.

Az elmúlt két hétben a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzinnél 10 forint körüli, míg a gázolajnál 2-3 forint áremelést indokolnak a jövő héten – áll a GKI Energiakutató Kft. előrejelzésében, amit a Napi Gazdaság idéz.

A benzin kiskereskedelmi átlagára így 436 forint, a gázolajé pedig 432 forint lehet május 30-án. A héten elmaradt a korábban prognosztizált áremelés. Az előrejelzés szerint a drágulást az indokolja, hogy a prémium ólmozatlan benzin ára a mediterrán piacon újra emelkedett, átlagosan 1,5 százalékkal. A gázolaj jegyzésára viszont tovább csökkent, heti átlagban 1,7 százalékkal. A forint a dollárral szemben ugyanakkor számottevően tovább gyengült, átlagosan 2,2 százalékkal.

A hónap elején tíz forinttal csökkent a benzin és 5 forinttal a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon. Így a benzin országos átlagos ára 440 forintra csökken, a gázolajé 437 forintra. Az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább töltőállomások árai között elérheti literenkénti 30 forintot is a benzin és a gázolaj áránál is. Tavaly ilyenkor 390 forint volt a benzin országos átlagos ára, a gázolajé pedig 372 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik