Élet-Stílus

Nyaraljon autóval: 9 ezer forintból eljut a tengerpartra!

Sokkal olcsóbb lett a benzin – és marad is, valószínűleg.

Ismét megéri autóval menni nyaralni, mivel szerdától újabb 10 forinttal csökkenti nagykereskedelmi árait a Mol, s így szerdától 430 forint körül lehet majd kapni a benzin literét a kutakon. Az Iránnal kapcsolatos külpolitikai feszültségek csökkenésével ugyanis nagyjából elmúlt az 500 forintos ár kockázata: nagyon váratlan és furcsa geopolitikai eseményeknek kellene ahhoz történniük, hogy újra ettől kelljen tartani – vélik szakértők. (Május 23-án érdemes figyelni, akkor kerül újra elő Irán ügye – ha az megnyugtatóan rendeződik, olcsóbb lesz a benzin.)


Fotó: Northfoto

Mindez Sándor Dávid, a Portfolio.hu benzin- és olajárelemzője szerint azt jelenti, hogy valószínűleg nem sokat változik az elkövetkezendő hetekben, hónapokban az üzemanyagok ára. „Néhány forintos mozgás elképzelhető, de arra számítunk, hogy a mostani szinten maradnak az árak” – fogalmaz. Szerinte így 420-430 forintos literenkénti benzinár valószínű. Ennél sokkal olcsóbb szerinte nem lesz, hiába várható a fejlett államok lanyha gazdasága miatt csökkenő kereslet. Ugyanis egyre több az olyan kitermelő, amely viszonylag drágán, 90 dollárért tud csak egy hordó olajat a felszínre hozni.

Eközben a Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a magyaroknak alig harmada tervez május és szeptember között nyaralást, s azok közül, akik már tudják, hova mennének, 62 százalékban csak belföldi úticélban gondolkodnak. A külföldi utazások legnépszerűbb úti célja Horvátország és Románia.

A néhány órányi autózással megközelíthető külföldi helyszínek azonban továbbra is népszerűek lehetnek az autósok körében, hiszen – ha tele van az autó – a buszozáson kívül ez a legolcsóbb módja az utazásnak. Pláne, ha nem ötszáz forintba kerül a benzin. A jelenlegi árakon egy megtett kilométer egy 8 literes fogyasztású autóval fejenként 86 forintba kerül.

A belföldi nyaralók számára jó hír, hogy a főváros és a Velencei-tó közötti út összes fejenkénti költsége kábé annyi, mint egy drágább mozijegy (1600 forint), míg egy keszthelyi út költsége egy közepes árkategóriájú étteremben elköltött vacsora árával egyenértékű (3800 forint).

A tengerpart elérése alig kétszer ennyibe kerül. Rijeka oda-vissza fejenként 9 ezer forintból kihozható autópálya-matricával és útdíjakkal együtt. Splitig leautózni viszont ennek másfélszerese, 15 ezer forint. Az Alpokban való túrázáshoz jó kiindulópontul szolgáló Graz 8 ezer forint.

A városlátogatásokat kedvelőknek jó hír, hogy Bécs gyakorlatilag egy tankkal elérhető, s az autópályadíjakkal együtt is 20 ezer forint alatt megjárja az autó az utat oda-vissza, tehát fejenként 5 ezer forint alatt meg lehet úszni. A sörök városa, Prága, kicsit drágább: fejenként 10 ezer forintot kell az útra számolni. A lagúnában csendesen süllyedő Velence 2 ezer forinttal több (fejenként).

A környékbeli országok matricaárai*

Magyarország: 2975 forint (10 napos)

Szlovákia: 11 euró (10 napos)

Csehország: 14 euró (10 napos)

Ausztria: 8 euró (10 napos)

Horvátország: szakaszonként kell úthasználati díjat fizetni

Szlovénia: 15 euró (1 hetes)

Románia: 3 euró (1 hetes)

*3,5 tonnánál kisebb személyautóra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik