Gazdaság

Benzinár: túl az ötszáz forinton

Egyes kutakon már több mint félezer forintot kell fizetnünk egy liter prémium üzemanyagért. A 95-ös is drámai ütemben vágtat efelé. Vagy mégsem?

Nemcsak az alaptermék, a kőolaj ára emelkedik folyamatosan, hanem a finomított termékeké is. Ráadásul a forint is gyengül a dollárhoz képest, így az autósok nem lehetnek optimisták – véli a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank Magyarországi Fióktelepe vezető kereskedője.

Tarjányi Dániel arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mikor éri el a 95-ös átlagára az 500 forintot, ugyanakkor szerinte ez nagyon könnyen bekövetkezhet. A számok is mellette szólnak. Egy évvel ezelőtt egy liter benzin 385, egy liter gázolaj 375 forintba került, január végén a benzin átlagára 423, a gázolajé 436 forint volt, a héten pedig már 451 illetve 441 forint.

Tarjányi nem látja, mi az fék, ami megállítja az emelkedést. Az arab világ például ma meglehetősen széttagolt, és mivel az olajtermelők politikája sem egységes, minden, a normálistól eltérő lépés pánikreakciót válthat ki a piacon.

Így bármilyen extrém helyzet előadódhat, ami megjósolhatatlanná teszi az árak alakulását. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője ugyanakkor úgy véli, az év végéig várhatóan 438-455 forint között mozog majd a benzin, 430-447 forint között pedig a gázolaj ára.

Prémium kategóriában azonban már több töltőállomáson is “átszakadt a gát”. Az MTI összeállítása szerint az M7-esen, Balatonkeresztúrnál a Shell egy liter benzint már majdnem 513 forintért ad, de az OMV-nek is van olyan kútja, amelyik félezer forintnál többért kínálja saját hajtóanyagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik