Üzleti tippek

Ezért olcsóbb a NAV-nál a benzin

A héten átlagosan 24, a múlt héten 27 forinttal kevesebbért számolhatják el az autósok a benzint, mint amennyit a kutak kértek érte. Megkérdeztük, miért.

Kapcsolódó cikkek

Ezen a héten átlagosan 451 forintért lehet egy liter benzint venni, a múlt héten pedig 454 forintért. Egyes kutaknál azonban a 470 forintot is elérte a benzinár. Eközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett fogyasztási norma szerint az üzemanyagköltség-elszámolásban a 95-ös benzinnél 427 forintos árat lehet alkalmazni. A gázolajnál nem ekkora a különbség, átlag 442-ért lehet tankolni és 441-ért elszámolni.

Ez azért érdekes, mert az autózás költségeit úti nyilvántartás alapján elszámoló emberek és cégek ennyiért számolhatnak maximum el. (Kivéve, ha a bonyolultabb áfás-számlás elszámolást választják.) Így a NAV alacsony árai miatt a költségeik egy részét nem tudják érvényesíteni.


Fotó: Kummer János

Az adóhatóság minden hónapban közzéteszi a következő hónapra általa elfogadott árakat. Ezek meghatározásához három – az előző évben nagy forgalmat bonyolító – belföldi üzemanyag-forgalmazótól kéri be az azt megelőző hónap első napján érvényes fogyasztói üzemanyagárakat. Hogy melyik cégektől, azt nem árulták el. Ezután a közölt árak számtani átlagát forintra kerekítik, és literenként megnövelik egy forinttal. Az így megállapított üzemanyagár jelenik meg havonta a NAV közleményében.

A mostani különbség tehát abból adódik, hogy március elsején még olcsóbb volt a benzin (424 forint körüli átlagot írtunk azon a héten).

Az elszámoló árat csak akkor növelheti a NAV, ha a fogyasztói üzemanyagárat törvényben vagy kormányrendeletben előírt szabályok változása miatt emelik. Ha nem erről van szó, akkor nem követhetik az üzemanyagárak hetenkénti változását.

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy az üzemanyagköltség elszámolásánál nem kötelező az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár használata. A költségek megállapításához az üzemanyag‑vásárlásról szóló számlákban feltüntetett árat is figyelembe lehet venni. Azonban a számla alapján figyelembe vett üzemanyag‑mennyiség sem lehet több mint az üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.

A magánszemély a fenti két elszámolási módszer között szabadon választhat, azonban az adóév egy negyedévén belül a negyedév első napján választott módszertől nem térhet el.

Értelemszerűen a magánszemélyek a számukra kedvezőbb módszert alkalmazhatják (és alkalmazzák is) – írták még. Az adóhatóság szerint így az üzemanyagköltség elszámolásánál senki sem veszít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik