Gazdaság

Ha a telefonadó alkotmánysértő, akkor az áfa is az!

Bíztató volt a hír, hogy esetleg alkotmányellenes lehet a telefonadó. De úgy tűnik, nincs mivel alátámasztani ezt a kijelentést.

Angyal József okleveles adószakértő megkeresésünkre azt mondta: nem konkrét alkotmánysértés a telefonadó. De nem veszi figyelembe az alaptörvénynek azt a passzusát, hogy mindenkit csak a teherbíró képessége és a gazdaságban való részvétele alapján lehet adóztatni. S azt sem, hogy a gyermeknevelés költségek figyelembevételével kell megszabni a közterheket.

Példaként azt említette, hogy ha van egy négytagú család, ahol csak egy kereső van, akkor mindnyájukat terheli az adó. Azokat is, akik nem keresnek. Magyarország alaptörvényének XXX. cikkére hivatkozik itt Angyal János, amely a következőt mondja ki:

(1) Teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően mindenki hozzájárul a közös szükségletek fedezéséhez.

(2) A közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeket nevelők esetében a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

Első ránézésre talán azt mondanánk, mennyire igaza van. De ha jobban belegondolunk, erős kétségeink támadnak.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az áfa is alkotmányellenes?

Ilyen alapon azt is mondhatnánk, hogy az áfa alkotmányellenes – véli Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. Hiszen az áfaköteles termékeket is bárki megvásárolhatja, mégsem érvényesítenek az adónál szociális szempontokat. Felvetettük ezt Angyal Józsefnek is. Megjegyeztük, hogy az általa példaként hozott négytagú családnál sem igazodik az áfa ahhoz, hogy csak a családfő dolgozik (vagyis csak ő keres pénzt), a három inaktív családtagnak pedig nincs „teherbíró képessége”. Erre azt válaszolta az okleveles adószakértő, hogy az áfa még belefér a teherviselésbe, a telefonadó viszont már nem.

Nem kötelező

Oldal György adószakértő sem lát alkotmányossági aggályt a telefonadóban. Mégpedig azért nem, mert a telefon egyáltalán nem kötelező szolgáltatás. Vagyis mindenki maga dönti el, köt-e előfizetést, s ha igen, hányat. Így nem lehet azt mondani, hogy a telefonadó azért ne férne össze az alkotmánnyal, mert nem a teherbíró képessége arányában terheli az adózót. Angyal Józsefnek is megemlítettük ezt. Szerinte a mai világban nem lehet azt mondani, hogy valaki ne telefonáljon.

Nem is a fogyasztók fizetik!

Vámos György adószakértő szerint eleve nem kerülhet szóba az alkotmányosság kérdése a telefonadónál ilyen megközelítésből. Méghozzá azért nem, mert a telefonadó alanya a telefontársaság. Ha pedig egy gazdasági társaságra vetnek ki adót, akkor ott nem lehet szociális szempontokat érvényesíteni. S ez független attól, hogy a telefontársaság átterheli-e az adót a fogyasztóra – tette hozzá. Másrészt honnan tudná a telefontársaság, hogy az előfizetőnek hány gyereke van? – vette fel. Azt is hozzátette még: egyébként sem tartja szerencsésnek, ha az adórendszerben szociálpolitikai elveket érvényesítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik