Gazdaság

A Magyar Telekom és a Vodafone még nem döntött a telefonadóról

Milliárdokat kell majd befizetnie a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak a távközlési adó miatt. Még nem döntötték el, hogy az ügyfelekre átterhelik-e az új költséget.

A távközlési adóról szóló, ma elfogadott törvény alapján a Magyar Telekom Csoportot 2012-ben várhatóan megközelítőleg 10 milliárd forint távközlési adó terheli – jelentette be a cég.

„A Magyar Telekom nagyon bízott abban, hogy a törvény elfogadásánál az ügyfelek és az ország érdekében megfogalmazott szakmai javaslatokat figyelembe veszik. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy végül erre nem került sor” – fogalmazott lapunknak a cég kommunikációs igazgatósága.

A cég még értékeli az adónak a csoport üzleti és pénzügyi teljesítményére gyakorolt hatását, így fenntartja célkitűzését, és 2012-ben továbbra is 4-6%-os működéshez kapcsolódó EBITDA-csökkenésre számít az új távközlési adó és az egyéb rendkívüli tételek nélkül.

A cég kommunikációs igazgatósága lapunk kérdésére az új adót úgy kommentálta: “ez nagyon komoly teher, nagyságrendjében a jelenlegi különadóhoz mérhető, melynek közel felét a Telekom fizeti be a költségvetésbe.”

A Voda se boldog

Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone is. Már a hét elején meghozták a szükséges döntéseket – felelték lapunk kérdésére – ám egyenlőre nem árultak el továbbiakat. “Mivel az Országgyűlés a szolgáltatók javaslatait figyelmen kívül hagyva gyakorlatilag változatlan tartalommal szavazta meg a törvényt, ezért e döntések felülvizsgálata nem szükséges, a cégnél az előkészületek gőzerővel folynak” – magyarázták. Hogy ez mit jelent az ügyfelekre nézve, arról csak később nyilatkozik a cég.

Nem nyilatkozott a Telekom sem egyelőre arról, hogy a Telenorhoz hasonlóan az ügyfelekkel fizetteti-e meg az adót, vagy lenyelik a veszteséget. “Most fel kell mérnünk, pontosan milyen kötelezettségeket tartalmaz számunkra az új törvény, és azok milyen további következményekkel, hatásokkal járhatnak – konkrétumokról azonban korai lenne még nyilatkozni” – tették hozzá.

Két adónem

Különösen fájlalják a távközlési cégek, hogy a következő fél évben két címen is sarcolja őket az állam, hiszen még a válságadót is fizetik.

Az új távközlésiadó-törvény alapján fizetendő, hozzávetőleg 10 milliárd forint teher mellett 2012 végéig hatályban marad a 2010-ben bevezetett, távközlési szektort terhelő különadó is, amely alapján várhatóan 2012-ben 24 milliárd forint különadó terheli a Magyar Telekomot.

A távközlési iparág a magyar gazdaság egyik húzóágazata. “Ha ez a szektor lelassul, akkor hazai beruházások és munkahelyek kerülhetnek veszélybe, ami kedvezőtlen hatással lehet a gazdaságpolitika növekedési céljaira, az ország versenyképességére” – hívta fel a figyelmet a Magyar Telekom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik