Gazdaság

Megtáltosodott áprilisban az államkassza

matolcsy-györgy(i) (matolcsy, )
matolcsy-györgy(i) (matolcsy, )

Majdnem 290 milliárd forintnyi többlettel zárta az állam a hónapot.

Végre egyszer pozitívan kellett csalódni az államkassza állapotával kapcsolatban: a vártnál több, 289 milliárd forintos többlettel zárta a büdzsé az áprilist. Így összesen 228 milliárd forintnyi mínuszt halmozott fel eddig az állam, ami a tavaly ilyenkori 666 milliárd forintnál jóval kevesebb.

Ha ezt az egyszeri bevételektől és kiadásoktól megtisztítjuk, akkor időarányosan az évre tervezett hiány 28 százalékánál tartunk most. Ez szintén jelentős javulás tavaly áprilishoz képest, amikor már az éves hiány felénél jártunk.

Sokak számára fájdalmas pont azonban, hogy ezt a többletet jellemzően nem a kiadások csökkentésével, hanem a bevételek növelésével érte el az államigazgatás. A bevételek közül elsősorban az adóbevételek, különösen az (idén 25 helyett 27 százalékos) általános forgalmi adó, a jövedéki adó és a személyi jövedelemadó bevételei haladták meg a tavalyi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A központi költségvetés – főként a költségvetési szervek – április havi kiadásai 22 milliárd forinttal voltak nagyobbak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ezenfelül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt), a kezességérvényesítések, az EU-hoz történő hozzájárulások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások híztak meg. A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik