Gazdaság

22 milliárdot spórolt eddig a kormány

Februárban valamivel kevesebbet költöttek eddig el a központi büdzséből, mint tavaly, ám az Európai Bizottság által várt spórolás még nem érezhető a friss államháztartási adatokon.

2012. február hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 393,9 milliárd forintban alakult a tavalyi 436,9 milliárdhoz képest, s így a januári kiadásokkal és bevételekkel együtt így 286,6 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az államháztartás. Tavaly február végén e deficit 559,7 milliárd forint volt.

Ám ha leszámítjuk az olyan egyszeri tételeket, mint a Mol-részvények visszavásárlása vagy a MÁV-nak adott tőkeinjekció, akkor az idei évre vállalt hiány 32,1 százalékát már február végéig felélte a büdzsé. A bevételek és a kiadások nem oszlanak el egyenletesen az év során, így a tavaly ilyenkori 39 százalékhoz képest ez a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint kedvezőnek számít.

A központi költségvetés februári kiadásai 22 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak az előző év azonos hónapjánál, elsősorban azért, mert tavaly a maradványátrendezések miatt többet költhettek a minisztériumok a tervezettnél. Emellett a helyi önkormányzatok kaptak idén februárban kevesebbet, mint tavaly.

Magasabb adóbevételek

A központi bevételek az előző év azonos hónapjához képest csak hétmilliárd forinttal voltak alacsonyabbak. A főbb adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó) kicsit jobbak voltak, viszont például az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek elmaradtak a tavalyi összegtől.

Az eddig felhalmozott államadósságra fizetett kamatok 2012. februárban 286,8 milliárd forintot tettek ki, 18,0 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,0 milliárd forintos szintet értek el, 0,1 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (278,7 milliárd forint) így összességében 17,9 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben.

Még hat hónap

Eközben az Európai Bizottság hat hónapot adott Magyarországnak a költségvetési hiány fenntartható csökkentési módjának kitalálására. Magyarországnak a bizottság közleménye szerint további „költségvetési erőfeszítéseket kell tennie” annak érdekében, hogy 2012-ben a költségvetés hiánya a kitűzött 2,5 százalék legyen. Emellett a kormánynak biztosítania kell, hogy a 2013-as költségvetési hiány az egyszeri intézkedések kifutása után három százalék alatt maradjon, és ezt a hiánycsökkentést fenntartható eszközökkel kell elérni.

Mint ismert, az Európai Bizottság február 22-én csaknem félmilliárd eurónyi, a kohéziós alapból származó fejlesztési támogatás befagyasztását javasolta 2013-ra. Ez a javaslat ez év végéig visszavonható, ha Brüsszel úgy értékeli, hogy a magyar kormány elindította a költségvetést a fenntartható hiánycsökkentés útján.

A brüsszeli döntés előtti napon jelent meg egy százmilliárdos nagyságrendű kiigazításról szóló kormánydöntés a Magyar Közlönyben, amit – már a bizottsági bejelentés után – az NGM úgy kommentált, hogy nem lesz kiigazítás. A hvg.hu értesülései szerint ez a csomag nem lesz elég, hogy a hiánycélt tartani tudja a kormány. Már csak azért sem, mert a minisztériumok már most csúszásban vannak februárban várt saját kiigazító javaslataik megalkotásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik