Gazdaság

Rossz bőrben a költségvetés

230,9 milliárd forint volt március hónapban az államháztartási hiány, ezzel elértük az éves előirányzat 90 százalékát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az év első három hónapjában összesen 517,5 milliárd forintra emelkedett az államháztartási hiány, ez a 2012-re tervezett deficit 90 százaléka. A tavalyi év azonos időszakában a hiány 742,1 milliárd forint volt. A két év összehasonlításánál a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a figyelmet arra is, hogy a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények kiadásai az idén a központi költségvetés kiadásait növelik (tavaly ez az összeg még a helyi önkormányzatoknál jelentkezett).

A központi költségvetés mintegy 235,5 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,6 milliárd forintos hiánnyal zárták a hónapot, az elkülönített állami pénzalapok viszont 8,2 milliárd forintos többlettel. 2011. március hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 182,4 milliárd forint volt.

Csökkentek a bevételek, nőttek a kiadások

A központi költségvetés múlt havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 47 milliárd forinttal alacsonyabbak voltak.

A kiadások 31,3 milliárd forinttal nőttek 2011 márciusához képest. Elsősorban a kamatkiadások voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Ezen felül az egyedi és normatív támogatások, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár előtti ellátások átkerülése miatt) és az EU-hoz történő hozzájárulások lettek magasabbak az előző évi értéknél.

A kamatkiadás 2012 márciusában 90,2 milliárd forintot volt, 36,7 milliárd forinttal több, mint az egy éve. A nettó kamatkiadások (79 milliárd forint) összességében 30,4 milliárd forinttal lettek magasabbak. A kamatbevételek 6,3 milliárddal nőttek: 11,2 milliárd forintos szintet értek.

Kevesebb lett a tb-alap hiánya

A társadalombiztosítási alapok 2012. március havi 3,6 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 7,1 milliárd forintos deficitjéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 3,5 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2011. márciusban az alapok együttes hiánya 23 milliárd forintot tett ki.

A tavalyi évnél alacsonyabb hiány alakulásában kiemelt szerepet játszanak az Egészségbiztosítási Alap magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, mely összefügg az egyéni egészségbiztosítási járulék, valamint az egészségügyi szolgáltatási járulék emelkedésével. Növelte a bevételeket az is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó többletet is.

A Nyugdíjbiztosítási Alap közel 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott ilyet. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta a tavalyi év második félévében.

Az elkülönített állami pénzalapok március havi 8,2 milliárd forintos egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok összes bevételei 8,8 milliárd forinttal magasabb, kiadásai pedig 1,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A bevételek esetében a többlet főként a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulás jogcímsorán jelentkezett. A kiadások közül a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kiadásai teljesültek alacsonyabb összegben az előző év azonos hónapjához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik