Gazdaság

Nem kegyelmez az ügyfeleknek a Telenor

A Telenor az új percalapú távközlési adót érvényesíteni fogja áraiban mindaddig, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik - közölte a táraság csütörtökön az MTI-vel. A Vodafone arra figyelmeztetett, hogy az új adóteher jelentősen visszavetheti a beruházásokat és forgalomcsökkenést eredményez, ami negatívan hat az érintett cégek áfabefizetéseire. Az Országgyűlés már ma dönthet a távközlési adó bevezetéséről.

Ha a telekommunikációs adót a jelenlegi tervezet formájában vezetik be, akkor 2012 második felében Magyarországon egyszerre két távközlési különadó lesz érvényben, amely a Telenornak mintegy havi 1 milliárd forint pluszadóterhet jelentene – közölte Kutas István, a Telenor Magyarország kommunikációs igazgatója.

“Ez már az a nagyságrend, amit nem tudunk lenyelni, így az új különadó hatálybalépésétől a percalapú adót érvényesítenünk kell az árainkban. Amint a két különadó közül az egyiket kivezetik, és más gazdasági tényezők változatlanok maradnak, az árainkat visszaállítjuk a régi szintre” – áll a vállalat közleményében.

Hozzáteszik: sokkal nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, ha leépítéssel vagy a fejlesztések leállításával reagálna az új adóra.

A Vodafone azt közölte, hogy a társaság a hét elején meghozta a szükséges döntéseket. A társaság bízik abban, hogy a közös iparági javaslatot figyelembe veszik, s szakmai alapokon nyugvó törvény születik. A cég szerint a telefondó bevezetése mindenképp forgalomcsökkenést eredményez, és ennek negatív közvetett hatása lesz az érintett cégek által befizetett áfára. Az adóteher továbbá jelentősen visszavetheti a beruházásokat, hisz az elvonás miatt nemcsak tőke távozik az iparágból, hanem az adó miatt szükséges informatikai fejlesztések a termékfejlesztés elől is erőforrásokat szívnak el. Hangsúlyozzák, hogy a távközlés a gazdaság egyik legfontosabb húzóágazata, amely más iparágak katalizátorául is szolgál, és most ez került veszélybe.

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerdán úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy fenntartható megoldás születik a távközlési adó vonatkozásában.

A három mobilszolgáltató a hét elején közös javaslatot nyújtott be a távközlési adóról. A javaslat lényege, hogy amennyiben a kormányzat ragaszkodik az ágazatra kivetett újabb különadóhoz, akkor a szolgáltatók indokoltnak tartják, hogy a műsorterjesztők is vállaljanak részt a teherviselésben.

A kormány javaslatának értelmében 2012. július 1-jétől az indított hívások havonta 10 perc adómentességet élveznek. Az ezen felüli időtartamra hívásonként és megkezdett percenként 2 forintot, illetve minden küldött üzenet után is 2 forintot kell fizetnie a szolgáltatónak. Az Országgyűlés akár már ma dönthet a távközlési adó bevezetéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik