Nagyvilág

Nagyot üthet a percadó

Megdöbbentek a hazai mobilszolgáltatók az „újabb különadó” miatt. Szerintük az ország visszafejlődéséhez vezet, ha rájuk hárul az eredetileg a fogyasztókra tervezett percadó.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone hétfőn közös sajtóközleményben adott hangot megdöbbenésének a szektort sújtó “újabb különadó” miatt. Nem értik, hogy lett a fogyasztókra kitalált adóból hirtelen a szolgáltatókra kimért közteher. Arra kérik a kormányt, vonja vissza a távközlési adóról szóló jelenlegi törvényjavaslatot, és az egyeztetések után egy új, fenntartható javaslatot nyújtson be.

Az eredetileg a fogyasztókra tervezett adó kivetését végül a szolgáltatókra hárította a kormány, így mi megúszhatjuk a tíz perc feletti telefonálások után elinduló kétforintos percadót. A júliusban életbe lépő intézkedés a szolgáltatók szerint ugyanakkor a fogyasztókat is hátrányosan érinti majd, hiszen jelentősen visszaveti a távközlés fejlődését, melyet már így is jelentős terhek sújtanak az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, a 27 százalékos áfa és a nagyvállalatokat sújtó különadó formájában.

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös közleményükben megjegyzik: az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja. Ráadásul az eredeti tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot a kabinet, hogy az végül a fogyasztó helyett kizárólag a szolgáltatókat sújtsa.

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy “újabb különadó” kivetését. A szolgáltatók arra kérik a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat – áll a közleményben.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a Széll Kálmán Terv 2.0-ban lévő intézkedésekhez tartozó javaslatokat, közöttük a távközlési adóról szólót. A 2012. július 1-jétől hatályosuló elképzelések szerint az indított hívások havonta 10 perc adómentességet élveznek. Az ezen felüli időtartamra hívásonként és megkezdett percenként 2 forintot, illetve minden küldött üzenet után is 2 forintot kell fizetnie a szolgáltatónak.

Az adó összege havonta a magánszemélyek hívószámáról indított hívások, küldött üzenetek után legfeljebb 700 forint lehet, a nem magánszemély előfizetőhöz, és a szolgáltatóhoz tartozó hívószám esetén pedig maximum 2.500 forint. A kormány várakozásai szerint a különböző kedvezmények miatt az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétel várható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza szerint a 700 és 2.500 forintos maximuma felett további távközlési adófizetési kötelezettség nem terheli a szolgáltatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik