Belföld

Telefonadó: havonta legfeljebb 700 forint?

Augusztus végén jönne, perc alapú lenne, az első 10 percre nem vonatkozna, és legfeljebb havi maximum 700 forint lenne személyenként.

Matolcsy György gazdasági miniszter az Origo hírportál információi szerint a kormánypártok képviselőivel szerdán közölte, az első tízpercnyi telefonbeszélgetés mentesülne az adó alól, és személyenként havonta maximum 700 forint lenne a közteher. Az MTI értesülése szerint a szolgáltatóktól most azt kérik, készítsenek egy listát arról, előfizetőiknek milyenek atelefonálási szokásaik. A távirati iroda úgy tudja, a kormány és a szolgáltatók képviselői között pénteken tartanak újabb egyeztetést.

Szakértők arra fogyelmeztetnek, hogy a miniszter által vázolt konstrukció a tehetősebbeknek kedvezhet, mert az is csak 700 forint adót fizetne, aki 20-40 ezer forintért telefonál havonta. Az újabb variáció szintén nagy terhet róna a szolgáltatókra, hiszen informatikai rendszerüket jelentősen fejleszteniük kell ahhoz, hogy ez az adó beszedhető legyen.

A telefonadó tervezetéről hamarosan dönteni kell, hiszen a kormány még az idén több tízmilliárd forint bevételt vár tőle. Korábban több távközlési cég amellett érvelt, hogy előfizető alapú legyen az adó, míg mások inkább forgalmi alapút szeretnének. Egy harmadik álláspont szerint mindenki akkor járna jól, ha az adót a havidíjba építenék be.

További kérdés az is, hogyan fizetik majd az adót azok a mobilosok, akik előre fizetett (pre paid) kártyával telefonálnak és SMS-eznek, illetve mi történik azokkal a flottásokkal és vállalati ügyfelekkel, akik egy előre meghatározott csoporton belül most ingyen, nulla forintért hívhatják egymást.

A kormány eredeti elképzelései szerint a kezdeményezett hívások minden megkezdett perce,valamint minden SMS és MMS után 2 forint adót kellene fizetni az év közepétől. Az előzetes számítások szerint a 2 forintos telefonadó az ügyfélkör jelentős részének két számjegyű költségnövekedéssel járna.

Egy ilyen mértékű emelkedés nemcsak a lakossági előfizetőkre lenne hatalmas teher, hanem a magyar vállalatokra is, hiszen az adó miatt megugró távközlési költség rontaná a vállalatok versenyképességét, s valószínűleg csökkentené a telefonálási kedvet is. Így pedig a távközlési cégek is bevételcsökkenést szenvednének el.

A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján éves szinten körülbelül 3,5-4 ezer forint, azaz körülbelül havonta 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobilelőfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik