Gazdaság

Ennyit keres az OTP és a Mol vezére

Jól keresnek a tőzsdei társaságok vezetői, de nem feltétlenül a legnagyobbak húzzák a legnagyobb fizetést, derül ki a Napi Gazdaság összeállításából.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán közölt adatokból gyűjtötte ki a Napi, mennyit keresnek a tőzsdei társaságok vezetői. Jó sokat, főleg az álláshalmozók, akik több cég tulajdonosi körében is szerepelnek. Az OTP-vezér Csányi Sándor (aki a Molban is igazgatósági tag) például évi 20,38 milliót, a A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt (aki az OTP igazgatóságának is tagja) pedig 16,85 milliós fizetést kap évente ezekért a tisztségekért.

A legmagasabb tiszteletdíjat, csaknem évi 28 millió forintot Horváth Béla, a CIG Pannónia Biztosító feje kapta, ami különösen kiemelkedőnek tűnik például az Appeninn elnökének évi 300 ezer forintjához képest.

Vannak cégek, ahol a fizetést még egyéb juttatások is kiegészítik és azt is megemlítette a Napi, hogy számos társaságnál az igazgatóságok elnökei vagy tagjai lemondtak a tiszteletdíjukról (például a Magyar Telekom német vagy az Egis francia menedzsmenttagjainak zöme és a Danubius it és fb külföldi tagjai). Főleg kisebb cégekre jellemző, hogy az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai nem részesülnek díjazásban.

Ismertebb gazdasági és tudományos vagy közéleti személyiségek is megtalálhatóak a tőzsdei cégek vezető tisztségviselői között, egy személy akár több cégnél is. A Keler igazgatóságának elnöke, Lantos Csaba például az FHB fb-elnöke (évi 3,8 millióért), a Richter it-tagja (évi 6,5 millióért), és az E-Star it-tagja is (erre az év utolsó két hónapjában kapott díjat, 4300 dollárt).

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a TVK it-tagságáért 14 milliós díjazást kapott tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik