Üzleti tippek

Kinek hihetünk, mire figyeljünk a tőzsdén?

Vajon mennyire kódolt a gigantikus nyereség vagy az óriási bukás a börzéken? A technikai elemzés hívei szerint kifizetődő a grafikonokat bogarászni.

A befektetők már első ránézésre is legalább négy táborra szakadnak.

A fundamentális elemzők a belső értéket vizsgálják, így a részvény utáni várható osztalék, a cég várható növekedési üteme, a kockázat és a piaci kamatláb érdekli őket.

A légvárépítők „stratégiáját” könnyen le lehet fordítani. “Ma venni, holnap haszonnal eladni” – vallják.

A bolyongók vagy más néven a “vak majom” követői felesleges időpazarlásnak tartják a kilométeres kalkulációkat, és a hosszú távú befektetésekben hisznek. Kis túlzással arra esküsznek, hogy egy bekötött szemű majom által kiválasztott értékpapírcsomag hosszú távon hasonló hozamot biztosít, mint a befektetők portfóliója.

A bolyongók ellenpólusai a chartisták, akik szerint a kívülálló számára kaotikusnak tűnő kereskedésben igenis van rendszer, és ez a beszédes árfolyamgrafikonok segítségével megfejhető.

Nincs új a nap alatt
„A technikai elemzés az ismétlődő formációkra és a pszichénkre épülő tudomány, amelynek a gyökerei több száz évre nyúlnak vissza” – érzékeltette Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője, hogy korántsem új keletű a módszer. A technikai elemzések atyja egy XVIII. századi japán rizskereskedő, aki felismerte, hogy úgy lehet sikeres a piacon, ha tüzetesebben megvizsgálja az árak változását. De mik is az alapelvek, amelyek azóta is megmozgatják a tőzsdei kereskedők (traderek) fantáziáját?

A piaci mozgás mindent beáraz
A technikai elemzők szerint minden egyes körülöttünk zajló esemény a természeti katasztrófáktól az elnökválasztásig benne van az árfolyamban. A környezetünkben történő dolgok tehát hatással vannak a piacra, és ez teljesen lekövethető a grafikonokon (chartokon) is.

“A trend a barátod!”
Ezt vallotta George Lane amerikai elemző, aki frappáns tanácsával a fő szabályt adta meg. Ha a grafikonokra rápillantunk, könnyen észrevehetjük, hogy az árak mozgása bizonyos irányt követ a hosszú távú trenden belül. Nyilvánvalóan ez utóbbi is változhat, de általában az árfolyam a fő sodrás felé halad. Az ábra „feldarabolásával” a nagyobb trendeket kisebb trendekre, azokat pedig még kisebbekre oszthatjuk fel, és ezzel már meg is van az egyik legfontosabb sorvezető.

A történelem ismétli önmagát
A technikai elemzés az ismétlődő alakzatok analízise. Hogyan és miért ismétlődnek ezek a vonalak, amelyeket a szakértők árboczászlónak, emelkedő éknek vagy éppen dupla tetőnek hívnak? „Ez egyrészt annak köszönhető, hogy ezek a speciális ábrák a viselkedésünk és a pszichénk kivetülése, így azt jelzi, hogy hogyan reagálunk a piaci eseményekre. A technikai alakzatok nagyon pontosan megmutatják, hogy az emberek ugyanúgy viselkedtek a távoli múltban, mint ahogy most is viselkednének. Könnyű felismerni, de majdnem lehetetlen elmagyarázni. Kissé hasonlít a „Nagy Testvérhez”, aki figyeli a piacokat, és pontosan ellenőrzi, hogy mi történik. Ha egy befektető, megérti az alakzatok ismétlődését, akkor nagyon jó úton van ahhoz, hogy a buktatók helyett kiszámíthatóbban és eredményesebben kereskedjen” – tanácsolja Soós Róbert, az XTB szakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik