Gazdaság

Megszületett az alku az árfolyamgátról

Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről - írta szerda este az Index.

A portál pontosan meg nevezett forrásból úgy tudja, az egyezségre a Bankszövetség az esti órákban bólintott rá, a törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja. Mint írták, a legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb devizahitelt vettek fel svájci frankban, euróban vagy japán jenben. A megállapodás részeként a Bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert.

Az Index úgy tudja, hogy a lépcsőkről az utolsó pillanatig is zajlottak az egyeztetések. A kormány azt szerette volna, ha minél szűkebb, határidőket szabnak, a bankok ennek az ellenkezőjét. A portál valószínűsítette: a törvény hatályba lépése utáni első két hónapban csak a közszolgák jelentkezhetnek be, a harmadik hónaptól a jogosultak köre a jelzáloghitelesekkel bővülhet, az ötödik hónaptól egészen év végig pedig a szabad felhasználású devizahitelesek is kérhetik a hiteltörlesztést kiszámíthatóvá tevő rögzítést. Hozzátették: pontosan meg nem nevezett kormányzati forrásuk szerint három hónap alatt mindenki előtt megnyitnák a lehetőséget.

Az Index emlékeztetett: az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke – a fedezetként való elfogadáskor -– nem haladta meg a 30 millió forintot. A Fidesz azonban a belépési korlát megemelését javasolta februárban, eszerint mindenki kérhette volna a rögzítést, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel.

A javaslatot benyújtó fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke akkor azt mondta: az árfolyamgát az akkori formájában a bankok ügyfeleinek 85-90 százaléka számára lett volna elérhető, a módosító javaslattal ez 97 százalékra emelkedett volna. Az Index úgy tudja, a kormány számításai szerint ez az arány most az ügyfelek 80 százalékára csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik