Gazdaság

Árfolyamgát: szélesítenék a jogosultak körét

Eltörölné a jelzáloghitelek fedezeteként felajánlott ingatlanok 30 milliós értékhatárát az árfolyamgát új rendszerében a javaslathoz eddig érkezett egyetlen módosító.

Eltörölné a jelzáloghitelek fedezeteként felajánlott ingatlanok 30 milliós értékhatárát az árfolyamgát új rendszerében a javaslathoz eddig érkezett egyetlen módosító. A jobbikos Volner János indoklásában kifejti, hogy a törvényjavaslat indokolatlan korlátozást tartalmaz, amely leszűkíti a mentőcsomag igénybe vevőinek körét.

Az új árfolyamgátra vonatkozó törvénymódosítást múlt héten pénteken nyújtotta be a kormány a parlamentnek. A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítéséről szóló törvényt módosító javaslat szerint az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát új rendszerébe történő belépést a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél.

Az árfolyamrögzítésre 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A pénzügyi intézmények a svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak a rögzített árfolyam időszakában.

A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell majd megfizetniük a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

Az egyik feltétel azonban, hogy a fedezetül szolgáló lakóingatlan forgalmi értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot. Ezt a korlátot szüntetné meg a jobbikos javaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik