Belföld

Lázár: ezt a csatát még nem zártuk le

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kohéziós pénzek felfüggesztésére tett javaslat igazságtalan és méltánytalan.

Kapcsolódó cikkek

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem tart szükségesnek gazdaságpolitikai irányváltást a magyar kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztésére tett európai bizottsági javaslat miatt; Lázár János erről hétfőn beszélt az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Lázár János kijelentette: “Ezt a csatát még nem zártuk le, próbálunk megküzdeni a problémával, és próbáljuk jobb belátásra bírni majd a bizottságot (…), illetve az Európai Unió tagországait és pénzügyminisztereit.”

Egy igazságtalan, méltánytalan, a magyar választópolgárokat büntető lépést javasolt a testület – így értékelte a politikus, hogy múlt szerdán az Európai Bizottság azt javasolta: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

A rádióinterjúban szóba került a korábbi miniszterelnöki megbízottnak, Balsai Istvánnak a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló jelentése is, amellyel kapcsolatban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta: bár már folynak eljárások, megfontolandó, hogy a jelentés elfogadása esetén van-e szükség újakra.

A Brüsszelnek megküldött, a dohány-kiskereskedelmet a tervek szerint újraszabályozó kormánypárti indítványról – amely állami monopóliummá nyilvánítaná e termékek kiskereskedelmét – Lázár János közölte: érdeklődéssel várják az EU legújabb kritikáit. Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük is, azt válaszolta: természetesen van, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy miután Ausztriában ez a konstrukció már működik, Brüsszel nem tehet majd olyan különbséget, hogy “Ausztriában lehet, Magyarországon pedig nem”. Hozzátette, hogy olyan szabályozáshoz fognak ragaszkodni, amely kiállja a versenyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik