Gazdaság

Az Erste Magánnyugdíjpénztár bedobja a törölközőt

Végelszámolják a magánpénztári ágazatot. Az önkéntes nyugdíjpénztári ágazat tovább működik, sőt, dinamikusan bővül.

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését 2012. július 1-jével – olvasható a társaság közleményében.

Mohr Lajos ügyvezető igazgatója elmondta: a tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit. Mivel az új szabályozás értelmében a befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének.

Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható. A nyugdíjpénztár a hónap végéig tájékoztatja tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.

Mohr Lajos hozzátette: az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét. Már csak azért is, mert az öngondoskodás fontossága újra a figyelem középpontjába került. Az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben.

A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 100 ezer forint), a magas és kamatadó-mentes elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik