Gazdaság

Semmivé foszlik az államosított nyugdíjvagyon

A 2945,7 milliárd forintos összegből tavaly november végére alig 790 milliárd forint maradt, ami decemberben tovább csökkenhetett.

Gyorsan apad a magánnyugdíjpénztáraktól átvett nyugdíjvagyon. Augusztus óta az állam 315 milliárd forintnyi értékpapírt adott el, a zömét az év utolsó két hónapjában. Az államháztartásnak az árfolyamokon is komoly vesztesége keletkezett – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank frissen közölt adataira hivatkozva.

Az Államadósság-kezelő Központ honlapja szerint a 2945,7 milliárd forintos államosított magánnyugdíjvagyonból tavaly november végére alig 790 milliárd forint maradt, ami decemberben tovább csökkenhetett. Az év utolsó hónapjaiban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap mintegy 90 milliárd forintot átutalt még a tb-be és 20 milliárdot a központ költségvetésbe is, igaz nem egészen 70 milliárdot később vissza is kapott – olvasható a Világgazdaságban.

A lap beszámol arról is, hogy 2011 végén több mint 4 ezer milliárd forintnyi értékpapírvagyona volt a háztartásoknak, ez csaknem 60 milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban volt. A lakosság novemberben és decemberben az egyre magasabb kamatú állampapírokat kezdte vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik