Gazdaság

A csomagküldés lökött a kiskereskedelmi forgalmon

A kiskereskedelmi forgalom 2011 novemberében 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az egy hónappal korábbihoz mérten – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegi elmozdulást nem mutatott, mindössze 0,2 százalékkal emelkedett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemeli, hogy a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme gyorsuló mértékben emelkedik három hónapja, és a teljesítményt jelentősen rontó, visszaeső üzemanyag értékesítések figyelembe vétele nélkül csaknem 2 százalékos lett volna a termékforgalom növekedése. Hozzátették, hogy európai viszonylatban is jó teljesítményt mutatott a magyar kiskereskedelem.

A KSH közleménye szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben novemberben 686 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Míg az üzlettípusok többségében az előző évinél nagyobb volumenű volt a forgalom, addig az üzemanyagtöltő állomások eladásai tovább csökkentek.

Az első tizenegy hónapban 7.072 milliárd forint forgalom realizálódott, ebben az időszakban a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében stagnált, az előző év azonos időszakához mérten 0,1 százalékos növekedést mutatott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek novemberi eladásai 2010 novemberéhez képest 1,0 százalékkal nőttek, az év első tizenegy hónapjában lényegében nem változtak.

Több csomagot küldünk

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 2011. novemberben 3,7 százalékkal – ami az év legmagasabb indexe -, az első tizenegy hónapban 0,8 százalékkal nőtt. Novemberben minden üzlettípusban nagyobb volumenű volt a forgalom, mint egy évvel korábban. A legdinamikusabb növekedés továbbra is az összes forgalomból kis súlyt képviselő csomagküldő hálózatban mutatkozott, az internetes értékesítés gyors térnyerése következtében. Folytatódott az illatszerüzletek, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-, az iparcikk jellegű vegyes üzletek, valamint a bútor-, a háztartási cikk-, építőanyag-üzletek forgalmának bővülése.

Az előző hónapok csökkenése után a textil-, ruházati és lábbeli üzletek és a gyógyszer- és gyógyászatitermék-üzletek is növelni tudták eladásaikat.

Folytatódott az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, tavaly novemberben 4,9 százalékos, az első tizenegy hónapban 2,2 százalékos volt az elmaradás mértéke 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem novemberi volumene hasonlóan alakult, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,6 százalékkal nőtt, míg az üzemanyagkutaké 1,1 százalékkal csökkent.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat január 6-án megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2011. novemberben a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 1,3 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 10 tagállamban bővülést, 9-ben csökkenést, kettőben lényegében stagnálást mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül az Egyesült Királyságban 1,8 százalékkal, Németországban 0,8 százalékkal növekedett, Franciaországban 2,0 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai Magyarországon hosszú szünet után novemberben ismét 1,3 százalékkal növekedtek, de 2011 első tizenegy hónapjában 5,7 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye kiemeli, hogy a szeptemberi és októberi adatokat tekintve a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme gyorsuló mértékben emelkedik három hónapja. (szeptemberben 0,3, októberben 0,6 százalékkal bővült) A bővülés üteme annak ellenére növekszik, hogy a háztartások jövedelmét jelentősen mérsékelték a végtörlesztésre felhasznált források és az új hitelek is csak korlátozott mértékben álltak rendelkezésre.

Arra is rámutatnak, hogy az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumenében regisztrált további csökkenés jelentősen rontotta a kedvező teljesítményt mutató kiskereskedelmet. Ennek figyelembe vétele nélkül csaknem 2 százalékos lett volna a termékforgalom növekedése.

Az is látható, hogy európai viszonylatban jól teljesített a magyar kiskereskedelmi forgalom, mind az egész EU-t, mind a régiót tekintve. A régióban (cseh adat hiányában) csak a román 1,7 százalékos forgalombővülés volt gyorsabb, mint a magyar, míg a lengyel 0,2 százalékkal, a szlovák 3 százalékkal, a bolgár 5,3 százalékkal esett vissza – áll a tárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik