Gazdaság

Hatékony a karácsony és az internet kapcsolata

A bankkártyahasználat biztonságos, nyomon követhető és kényelmes módja a fizetésnek.

Minden pénzügyi fórumon azt sulykolják belénk, hogy a bakkártya használata biztonságos, de sokan nem értik, hogy miért is lenne az, hiszen ezt a plasztiklapot is el tudják kobozni tőlünk, ha nagyon akarják.

Nos, a bakkártyák használata azért biztonságos, mert nem kell magunkkal sok készpénzt hordani, így kevesebb esélye van annak, hogy kirabolnak, (a pin-kódnak köszönhetően legalább megnehezíthetjük a dolgukat) valamint költéseinket is nyomon tudjuk követni a bankszámlakivonatunknak köszönhetően.

Talán nem lenne könnyelműség kijelenteni, hogy az év utolsó hónapjának hosszabbnak kellene lennie pár nappal, hiszen ilyenkor megsokszorozódnak a teendőink, és szinte lehetetlen a megszokott időbeosztással végezni a bevásárlással és a készülődéssel. Az internetes vásárlás remek megoldás lehet a krónikus időhiányban szenvedők számára. Gyors, hatékony, és a legbiztonságosabb módja az ajándékok beszerzésének.

Érdemes tudni, hogy az internetes fizetésre valamennyi, előlapján dombornyomású védjeggyel ellátott (pl. MasterCard, Visa, stb.) kártya alkalmas, a vásárlás általában mindegyikkel díjmentes. Létezik azonban csak az internetes vásárlásra kifejlesztett kártya is. Ezek közül itthon a webkártya a legelterjedtebb megoldás, amihez általában külön számla tartozik, ahol csak a netes vásárlásra elkülönített összeget kell tartani, így kártyaszámunk esetleges ellopása esetén sem kell a visszaélés következményeitől tartanunk.

Ha úgy döntünk, hogy a neten rendelünk, nagyon figyeljünk oda arra, hogy kizárólag a megfelelő biztonsági védelemmel ellátott honlapok ajánlataiból válogassunk. A webshopok nagyon felhasználóbarátok, szinte lehetetlen elrontani a rendelést, és a vásárlás tényleg nem haladja meg az öt percet.

Általános gyakorlat minden kártyatípusnál, hogy a belföldi vásárlásért a bank nem számít fel díjat. Ha azonban automatából veszünk fel pénzt, azt jellemzően díj terheli. (Ennek mértéke bankonként eltérő, sőt attól is függ, hogy a bankunk saját automatáját vagy más bankét használjuk.) A leginkább elterjedt kártyatípus a betéti kártya. Ez csak annyi költést tesz lehetővé, amennyit az számlaegyenleg megenged.

A hitelkártya már komplexebb, használatában akkor érdemes gondolkodni, ha kellő rutint szereztünk pénzügyeink kezelésében, és rendszeres, önálló jövedelmünk van. A hitelkártyával kölcsönbe vett pénzt ugyanis magas kamat mellett kell visszafizetni, ha a kártyával készpénzt veszünk fel vagy ha a kártyás vásárlást követően a bank által megadott határidőn belül nem fizetjük vissza a teljes tartozást. Ezért folyamatosan nyomon kell követnünk, mikor, mennyi az esedékes tartozásunk, ha nem szeretnénk, hogy használata a szükségesnél több pénzünkbe kerüljön.

A bankkártyaköltségekről a www.pszaf.hu honlap fogyasztóknak szóló menüpontjára kattintva tájékozódhatunk.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával,
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik