Gazdaság

Törvényt sértve verték át az új költségvetést

Az utolsó pillanatokig faragták a törvényt, a végleges fő számok csak a határozathozatal előtti órákban alakultak ki.

Kedd hajnalban negyed ötkor fogadta el a kormánytöbbség – és egy független képviselő – szavazatával a jövő évi költségvetésről szóló törvényt – derül ki az MTI tudosításából.

A parlament költségvetési bizottsága hétfő este három egymásnak ellentmondó javaslatot fogadott el, mindhárom javaslat más-más költségvetési főszámokat irányzott elő. A kínos bakit éjjel kijavították, s a bizottság előállt egy negyedik kombinációval, amelyet a képviselők végül meg is szavaztak. A főszámok annak ellenére változtak meg a korábban tervezetthez képest, hogy Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja azt mondta: nem szabad változtatni a főszámokon.

A büdzsé elfogadását megelőző záróvitában a szocialista Veres János azt kifogásolta, hogy november 30. után már nem lehetett volna változtatni a jövő évi költségvetés sarokszámain, ezt azonban – az államháztartási törvényt megszegve – mégis megtették.

A költségvetés megszavazása mintegy jó 1500 milliárd forintnyi megszorítást jelent jövőre, beleértve a már korábban ismertté vált intézkedéseket, s a csak néhány napja eldöntötteket is, mint a minisztériumi zárolásokat, a magánnyugdíj-pénztári járulék átirányítását az állami nyugdíjbiztosítási alapba, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának, 20 milliárd forint többletbevételt eredményező emelését.

A költségvetési törvény 2012-re 4,2 százalékos éves inflációval számol (ami valószínűleg alacsonyabb a valójában várhatónál), a hiány pedig GDP-arányosan a költségvetés újratervezése után is 2,5 százalék maradt, annak ellenére, hogy a kormány jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó becslése – a hétfőn beadott módosítások alapján – 0,5 százalékra mérséklődött. A kabinet 299,4 forintos euróárfolyammal számolta át a büdzsét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik