Belföld

MSZP: újabb megszorítások

Az MSZP szerint a kormány nem tervezte újra a jövő évi költségvetést, helyette újabb, 320 milliárd forintos megszorításra tett javaslatot.

Józsa István frakcióvezető-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón felelőtlennek nevezte a költségvetési javaslatot, amelyről várhatóan este szavaz az Országgyűlés. Szavai szerint valódi újratervezés helyett a kabinet újabb “nadrágszíjhúzásról” döntött, amikor fejezeti tartalékolást írt elő, és a magánnyugdíjpénztárban maradók befizetéseit ismét az állami nyugdíjkasszába irányította.

A politikus azt mondta: az MSZP szerint a jövő évi büdzsé elfogadása nem tudja növekedési pályára állítani a gazdaságot, s akár 10 százalékos reálkereset-csökkenéshez is vezethet.

Szanyi Tibor – aki a sajtótájékoztatón a szót átvéve elvtársának nevezte Józsa Istvánt, ő pedig ezt utóbb viszonozta – arról beszélt: kérdéses, hogy a kormány meg tud-e majd állapodni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a tárgyalódelegáció nem az IMF, hanem Olli Rehn uniós pénzügyi biztos döntésére utazott el pénteken Budapestről, megszakítva a magyar kormánnyal folytatott konzultációt.

Kitért ugyanakkor arra is, hogy a valutaalap olyan országokkal hajlandó megállapodni, amelyek jogrendje, különösen a költségvetési kérdésekben, harmonizál az unióban megszokottakkal, ez pedig különösen kétségessé teszi a magyarországi megállapodást. Az MSZP-s képviselő a Financial Times szombati vezércikkét idézve úgy fogalmazott: az Orbán-kormány úgy ment a tárgyalásokra a nemzetközi szervezetekkel, hogy “előtte lábon lőtte magát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik