Gazdaság

Megint áll a bál az IMF-fel

Jóllehet még ma délutánra is terveztek megbeszéléseket, már reggel elutaztak Budapestről a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság szakértői.

A hír már délelőtt bejárta a magyar sajtót, a találgatások szerint három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel. A nézeteltérés egyik alapvető oka a szerdán az Országgyűlésnek benyújtott MNB-törvénytervezettel kapcsolatos európai kifogások lehettek, de a nyugdíjállamosítás kiteljesítése csukhatta be végleg az ajtókat. Az viszont egy ideig volt nem világos, hogy inkább gazdaságpolitikai vagy jogi konfliktusok bizonyultak feloldhatatlannak.

Olli Rehn hívta haza a delegációt

Kora délután kiderült azonban: a tárgyalás megszakítása, s a delegáció hazautazása Olli Rehn uniós pénzügyi biztos személyes döntése volt. Miként azt Amadeu Altafaj Tardio, a biztos szóvivője az MTI-nek elmondta: az ok a jegybankot érintő törvénytervezet volt.

Az IMF és az Európai Unió küldöttsége a héten informális látogatásra érkezett Budapestre, hogy előkészítsék a pénzügyi segítségről szóló, jövő évben induló tárgyalásokat és tájékozódjanak a magyar költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről.

A tárgyalások még nem kezdődtek el

A kormányszóvivői irodában megkeresésünkre egyébként azt közöltek, hogy hivatalos tájékoztatást nem adnak ki az ügyről. Az IMF és az EU képviselőivel informális egyeztetés folyt, így a tárgyalások megszakadásáról nem lehet beszélni. A hivatalos tárgyalások januárban indulnak.

Ha indulnak? Egyelőre úgy tűnik ugyanis, hogy kiverte a biztosítékot a héten a kormány által letett igen vaskos csomag. Ahogy arra Olli Rehn döntésének indoklása utal ennek is leginkább a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó része jelent konfliktust, de egészen biztos nem marad szó nélkül a magán-nyugdíjpénztári rendszer maradványait érintő döntés sem. Az persze, hogy ezekből probléma lehet már korábban érezhető volt.

Az IMF aggódik

Az EKB számos problémás pontot sorolt fel az új jegybanktörvénnyel kapcsolatosan csütörtökön publikált véleményében, s egyebek mellett azt is kifogásolta, hogy a számára véleményezésre megküldött változat lényegi pontokban tér el attól, amelyet a kormány az Országgyűlésnek végül is megnyújtott.

Megszólalt a kérdésben az IMF szóvivője, David Hawley is, aki Washingtonban egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a szervezet vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank törvényi szabályozását érintő javaslatokat „a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra”.

Megbillent a forint

Az IMF-delegáció váratlan elutazásának hírére jelentősen gyengült a forint: az euró pétek délelőtt már a 300-as szint közelében járt, a negatív hírre azonban 303 fölé gyengült. Vészes forintelszállásról azonban egyelőre nincs szó, a piac tehát nem azt árazza jelenleg, hogy végleg kútba esett volna a megállapodás.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője szerint jövő januárban folytatódhatnak valószínűleg a tárgyalások a Valutaalappal.  Az elemző úgy vélte, az EU és az IMF szemét is szúrhatja, ha a kormány olyan törvényt akar elfogadtatni, amely a jegybank függetlenségét sértheti. Ebben a kérdésben a kormánynak kell meghátrálnia,  ha megállapodást akar az IMF-fel – fűzte hozzá az elemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik