Gazdaság

Szakad az euró, gyengül a forint

Elbizonytalanította a piacokat az Európai Központi Bank (EKB) elnökének kamatdöntés utáni nyilatkozata: az euró, s vele a forint erőteljesen gyengülni kezdett a bankközi devizapiacon.

Az euró a dollárral szemben néhány perc alatt a 1,346-os szintről 1,3316 dollárra gyengült nem sokkal az EKB mai – közép-európai idő szerint délután három órakor kezdődő – kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztató megkezdése után. Ezzel együtt nagyon gyengült a forint is: az euró árfolyama a 300 körüli szintről 303,25 forintra ugrott, s a gyengülés itt nem állt meg, nem sokkal fél öt után 304,3 forinton forgott az európai közös pénz a bankközi devizapiacon, majd 306 forint fölé került.


Fotó: Neményi Márton

Miért nem tesz többet az EKB?

A piac hirtelen elbizonytalanodásának piaci szakértők szerint alapvetően két oka lehet: egyrészt az, hogy az Európai Központi Bank friss előrejelzésében tovább rontotta az eurózóna jövő évi növekedési kilátásait, ami mellett Mario Draghi arra az újságírói kérdésre, hogy az EKB miért nem tesz többet a bajba jutott országok megsegítése érdekében, úgy válaszolt, hogy az unió alapszerződése tiltja a monetáris finanszírozást. Ez utóbbi kijelentésre a piacok valószínűleg azért reagáltak ilyen hevesen, mert a hétvégi uniós csúcstalálkozó kulcskérdése éppen az, hogy születik e olyan megállapodás az uniós alapszerződés változtatásában, amely alapján hihetővé válik, hogy a közösség úrrá lesz majd adósságproblémáin.

Az EKB egyébként a mai ülésén a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1 százalékra csökkentette az alapkamatot, amely kedvező hír, hiszen segítheti a növekedést. Hasonlóképp pozitívan értékelhetőek a sajtótájékoztatón bejelentett likviditásbővítő intézkedések, amelyek keretében egyebek mellett hosszú távú refinanszírozási programmal, a tartalékráta csökkentésével, illetve a fedezetként elfogadható eszközök bővítésével próbálják a bankrendszert élénkíteni.


Fotó: Berecz Valter

Még gyengébb lesz a jövő év

Az inflációs kilátásokat az EKB szakembergárdája mérsékelten változtatta: a friss prognózisban, az idén 2,6-2,8, jövőre 1,5-2,5 százalék lehet, amely az előző becsléshez képest 0,1, illetve 0,2 százalékpontos emelkedés. A jövő évi növekedési kilátásokat ennél jóval erőteljesebben rontották a korábbi 0,4-2,2 százalék helyett -0,4-1,0 százalék közötti változást várnak az EKB-nál. Az idén a GDP a korábban jelzett 1,4-1,8 százalék helyett várhatóan 1,5-1,7 százalékkal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik