Gazdaság

Rengeteget lehet egy-egy külföldi árurendeléssel spórolni

Ha külföldről rendelünk, akkor az azonos termékek árai között akár több mint 100 százalékos eltérés is lehet a különböző országokban.

Több mint ötven online áruház kínálatát összehasonlítva a PayPal kutatása is megállapította, hogy elképesztő arányú eltérések mutatkoznak a különböző termékek áraiban. Az összehasonlítás győztesei a feltörekvő piacok közül Kína és Hong Kong, valamint a tartósan alacsony dollárárfolyamnak és az online boltok közti erős versenynek köszönhetően az Egyesült Államok weáruházai lettek – írja a Pénzcentrum.

Gyakori, hogy egyes termékek akár az átlagos magyarországi ár feléért beszerezhetőek külföldi webshopokban, vagy akár a már magyar nyelven is elérhető Ebay-en keresztül is.Ez azt jelenti, hogy a forint jelenlegi viszonylag alacsony árfolyamával kalkulálva, a vám és szállítási költségekkel együtt is több tíz százalékos megtakarítás érhető el a vásárlások során. Abban az esetben pedig, ha valaki már rutinos netes vásárló, s gyakorlatilag szinte mindent a webáruházakból szerez be, rövid idő alatt akár százereket is megspórolhat.

Általánosságban elmondható, hogy az unión belül működő webáruházból történő rendelés esetén, az adott termék és annak szállítási (bruttó, áfás) díján kívül semmilyen további költsége nincs a vásárlónak. Más a helyzet viszont, ha az eurózónán kívülről, például a tengeren túlról rendelünk meg valamit. Ilyenkor a csomag érkezésekor vámeljárás alá vonják a csomagot, és a megállapított vámot és áfát az államkincstár felé be kell fizetni.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik