Poszt ITT

Boltböjt

A karácsonyi vásárlásmánia előtt jól jöhet egy intő ujj, amely óv a túlfogyasztástól.

A karácsonyi vásárlásmánia előtt jól jöhet egy intő ujj, amely óv a túlfogyasztástól. Néha úgy tűnik, maga Matolcsy György az, aki a „Ne Vásárolj Semmit Nap”-program részeként alakítja úgy a pénzügyi helyzetet, hogy az emberek ne is gondoljanak az újdonságokra. A gazdasági folyamatokat nézve úgy tűnik, jövőre akár hetente is lehetne egy ilyen nap.

A most meghirdetett boltböjt célja vitathatatlanul nemes, hiszen arra hívja fel a figyelmet, hogy bolygónk lakóinak egyötöde éli fel a Föld készleteinek négyötödét. És valóban.

Reklámok erdején visz az ember útja. Az ember meg olyan, hogy megeszi: vonzóbb, fiatalabb és okosabb lesz, ha… Természetes, hogy a szebbik nem kevésbé tud nemet mondani. A Ne Vásárolj Semmit! Nap a túlfogyasztás elleni harc reklámja.

Úgy véljük, így semmit sem ér. Egyetlen napra megállni és tudatos vásárlóvá válni értelmetlen. A reklámok kritikával történő kezelését, az ökológiai szemléletet tanítani kellene, társadalmi szempontból pedig hasznosabb lenne egy Vásárolj Másnak! Nap. Magyarországon ugyanis a felmérések szerint a jövedelem csaknem egynegyede élelmiszerre megy el, de az étel egynegyedét kidobjuk. Átlagosan 100 forintból 16-ot dobnak ki az ablakon. Ennyi élelmiszer végzi a kukában, miközben idén a Magyar Élelmiszerbank Egyesülethez kétszer annyi segélykérő levél érkezett, mint tavaly.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Heti Válaszban tegnap egy nagyon tisztességes írásban hívta fel a figyelmet arra, hogy Magyarországon jelenleg 400 ezer (!) gyermek él a szegénységi küszöb alatt.

Nagy a baj, ha nem döbbenünk meg ezen, és nagyon jó, ha ezt egy kormánytag szóvá teszi. A gyermekszegénység elleni harc ugyanis elsősorban az állam felelőssége ugyan, de ez az a terület, amely nem tűri a társadalmi közönyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik