Élet-Stílus

Tényleg ész nélkül költekezünk

Nem csoda, hogy a költekezők és a spórolósok nem értik egymást: az agyuk között nagyobb a különbség, mint hinnénk.

Most, mindent, lehetőleg azonnal: talán a legrövidebben így foglalható össze az, ami mostanság körülöttünk zajlik. Függetlenül attól, hogy információról, feladatról vagy egy egyszerű tárgyról van szó, a többség egyre inkább arra törekszik, hogy a felmerülő igényt minél hamarabb kielégítse.

A háttérben a tévhitekkel ellentétben nem csak a türelmetlenség húzódik meg: a szükségletek azonnali kielégítése – egy szép, új pár cipő, a legújabb iPhone vagy egy gyors kocsi – anélkül, hogy a költekezés következményein rágódnánk boldogságot okoz, míg az kevésbé, ha megpróbáljuk elképzelni, a spórolás végén milyen boldogok leszünk majd. Vagyis ez azt jelenti, hogy a 21. században az élvezet ma sokkal fontosabb, mint az élvezet holnap.

Persze nem mindenki gondolkodik így, azok pedig, akik képesek a holnapra is gondolni, felelőtlennek és bolondnak tartják költekező társaikat. Nyilván nem tudják, hogy ezért a viselkedésért nemcsak a rossz szokások felelősek, hanem bizonyos agyi folyamatok is.

A költekezők agyában például sokkal aktívabb – legalábbis a vásárlás pillanatában – a boldogság érzéséért felelős agyi terület, míg a spórolósok agyánál kevésbé aktívak a következmények felméréséért, a jutalmazásért és a kontrollért felelős területek. Ezt amerikai neurológusok hosszú távú vizsgálatai is alátámasztják. Ők a vásárlásmániában szenvedőknek azt javasolják, próbáljanak meg kijelölni maguknak egy távoli célt, és minden vásárlás előtt emlékeztessék magukat – és az agyukat arra -, hogy ennek a jövőbeli jutalomnak később mennyire örülnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik