Gazdaság

Bajban a mérnökök: elbocsátások és cégek csődje

Veszélybe került a mérnökcégek működése is, az alkalmazott mérnököket az elbocsátás, a vállalkozókat a tönkremenetel fenyegeti. Romló üzleti várakozások.

A Magyar Mérnöki Kamara úgy véli, a hazai műszaki szakemberek alkotómunkája, a mérnöki tervezés és szakértői tevékenység rendkívül gyorsan, folyamatosan és jelentősen leértékelődött. Mind több mikro- és kisvállalkozó mérnök adja fel korábban jövedelmező, egzisztenciáját és praxisát, hivatását, vagy vállal külföldön munkát. A szakemberek tömeges kivándorlása, vagy a hazai mérnökirodák külföldi tulajdonba kerülése és tevékenységük lassú elsorvasztása pótolhatatlan veszteségeket okoz Magyarországnak – derül ki a választmány közleményéből.

Az uniós társfinanszírozású projektekben szerepet vállalt mérnökvállalkozások jelentős részénél a kintlévőségeik az éves árbevételük 40-50 százalékát is meghaladják. A legnagyobb adós maga a közszféra, nem ritkák az aláírt teljesítésű, másfél-két éve ki nem fizetett számlák – írják a közleményben.

Csődbe mehetnek a cégek

A mérnöktársadalom sürgős intézkedésre vár annak elkerülésére, hogy e cégek az állam tartozása miatt menjenek csődbe, vagy szoruljanak arra, hogy egyre dráguló bankhitelekből fedezzék alkalmazottaik bérét, rezsiköltségeiket vagy a mérnöki munka elengedhetetlen kellékeit, a szoftvereket és a műszaki szabványokat.
A kamara szerint a piacon lévő megrendelések egy szűk körhöz jutnak csak el, ahol pedig verseny van, ott lefelé menő árspirálba hajszolják az életbemaradásukért küszködő mérnököket.

A Magyar Mérnöki Kamara felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy a magyar gazdaságban jelentős hozzáadott értéket képviselő, a nemzetgazdaságban fontos szerepet játszó mérnökség nélkül nem lehet kibontakozásról vagy országépítésről beszélni. “Értjük, hogy a legfőbb országprogram most a költségvetési egyensúly megteremtésére és az államadósság kezelésére irányul, de ehhez erős gazdaság is kell” – teszik hozzá. 
A kamara felkéri a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen arról, hogy az európai uniós projekteknél megbízásokat teljesítő vállalkozások felé a tartozások kiegyenlítésre kerüljenek.

Mint írják, “elvárjuk továbbá, hogy a rendelkezésre álló uniós források felhasználásához, a beruházások tervezéséhez nagy számban kezdődjenek meg a projektek mindenki számára elérhető és részvételt biztosító tervezési pályázati kiírásai”. A Magyar Mérnöki Kamara partner ezeknek a változtatásoknak az elindításában és végrehajtásában – közölték.

Gyengélkedő üzleti várakozások

Romlott a cégek üzleti várakozása, de még mindig pozitív tartományban van – hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúra felmérését ismertetve. A mintegy 2000 vállalat megkérdezése alapján számolt konjunktúramutató októberben az áprilisi plusz 16,8 pontról plusz 1,3 pontra csökkent.  Parragh László kiemelte: az index alakulása erős figyelmeztetés, hogy baj van a gazdaságban.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik