Gazdaság

Rekordot döntött a cégfelszámolások száma

Az első félévben 9500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami abszolút csúcsot jelent.

Júniusban és az első félévben egyaránt időszaki csúcsot döntött a felszámolások száma Magyarországon – közölte az Opten céginformációs szolgáltató keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az első félévben 9500 céggel szemben indult felszámolási eljárás, míg júniusban 2116 volt ezeknek a száma. Mindkét szám abszolút rekordnak számít – jelentette be Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az adatok szerint a 11 778 cég megszűnését kezdeményezték végelszámolással, ami 65 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az Opten értékelése szerint ez utóbbi szám örvendetes, hiszen azt jelzi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a cégbíróságok végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, ráadásul a végelszámolási folyamat végén az érintett cég nem marad a tartozási láncban.

A növekedéshez hozzájárult az úgynevezett másodlagos felszámolási folyamat is, amelynek kereteiben a bedőlő nagyobb vállalatok nehéz pénzügyi helyzetben lévő beszállítókat hagynak maguk után – értékelt a szakember.

Csorbai Hajnalka kiemelte: az év végére a felszámolások száma a 19 ezret, míg a végelszámolások száma a 25 ezret haladhatja meg, és ezek a számok magas szinten stabilizálódhatnak. Ez kedvező folyamatot jelent, hiszen a magyar gazdaság méreteihez képest túl sok, 560 ezer társas vállalkozás működik, és ezek 8 százalékának árbevétele haladja csak meg a 100 millió forintot.

Az Opten tájékoztatása szerint a felszámolt cégek tulajdonosainak több mint fele azonnal visszatér egy saját céggel a gazdaságba. Reményét fejezte ki, hogy az év végére megszűnik a cégek számának növekedése. Az új cégek száma ugyanis tartósan közel kétszerese a felszámolt cégekének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik