Gazdaság

Rába-felvásárlás: Szerdán lehetnek újabb részletek

Érdemes-e felajánlani a Rába-részvényeket az államnak? Nem kevés magán és intézményi befektető töri ezen a fejét a hét eleje óta…

A Rába igazgatósága november 16-án, azaz jövő hét szerdán teszi közzé véleményét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) héten megjelent, a társaság részvényeire vonatkozó vételi ajánlatáról – közölte a győri járműipari cég ma a Budapesti Értéktőzsde honapján. Így néhány napon belül valamivel több információval rendelkeznek majd a részvényesek ahhoz, hogy döntsenek: felajánlják-e részvényeiket az állami szervezetnek, vagy sem.

Az ajánlati ár, a részvény elmúlt időben felmutatott ármozgása, és a járműipari holding gazdálkodását érintően eddig ismert információk alapján kedvezőnek tűnik. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a 815 forintos ár 30 százalékkal volt magasabb a bejelentés előtti utolsó tőzsdei záróárnál, a 621 forintnál (az ajánlat közzétételét követő nap a részvény árfolyama 790-795 forint között sávba ugrott, s azóta lényegben e szinten stagnál), a közeljövő eredményeit illetően pedig eddig nem sok pozitívumot lehetett hallani.

Nem kevés olyan befektető van azonban, aki 815 forintnál jóval magasabban vásárolt be a papírból: a részvény 1997-es tőzsdei bevezetése óta igen széles tartományt járt be, árfolyama a 3800 forintot is elérte, s az elmúlt egy évben is volt az ajánlati árnál lényegesen magasabb szinten is, az elmúlt 52 maximum árfolyama 918 forint. S, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a felvásárlási történetek általában igen kedvező lehetőségeket kínálnak a befektetőknek.

Nem véletlen tehát, hogy sokakat foglalkoztat az a kérdés is: mit akar az állam kezdeni ezzel a részvénnyel, ez ugyanis alapvetően befolyásolja majd azt, hogy a jövőben lesznek-e, s ha igen a jelenlegihez képest milyen feltételekkel meghirdetésre kerülő akciók azokra a papírokra, amelyek most nem jutnak az állami kibocsátó birtokába.

Nos, ha erre a kérdésre nem is lesz feltétlenül válasz szerdán, az igazgatóság véleményének publikálásakor, arra vonatkozóan azonban biztosan lesz információ, hogy miként értékeli a cégvezetés az ügyletet, s ajánlja-e a befektetőknek a részvények felajánlását.

A magyar államnak jelenleg 16,15 százalékos befolyása van a cégben, a Rába 7,68 százalék saját részvényt birtokol. A cég malajziai tulajdonosa, a DRB Hicom bejelentette, hogy 10,85 százalékos részesedését felajánlja az ügylet keretében. Ezzel az MNV-nél 27 százalékos pakett került, az állami cég fenntartja magának a jogot arra, hogy eleálljon az ajánlattól, ha ennek keretében részesedése nem éri el az 50 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik