Gazdaság

Pokorni a leggazdagabbak élén

A GfK Hungária vizsgálata szerint a vásárlóerő Budapest XII. kerületében a legmagasabb, Tiszabőn a legalacsonyabb.


Tiszabői óvoda
Fotó: MTI / Mészáros János

A vásárlóerő-index évek óta Budapest XII. kerületében a legmagasabb. Ezt szembeállítva a legszegényebb Tiszabő vásárlóerő-indexével, majdnem pontosan négyszeres jövedelemkülönbség fedezhető fel – áll a Gfk Hungária lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A legszegényebb települések sorrendjében alig történt változás, ám az indexértékek tovább csökkentek. Az 5. legszegényebb település idén Vilmány helyett Taktakenéz, az utolsó 4 település (Kántorjánosi, Szendrőlád, Alsószentmárton és Tiszabő) sorrendje megegyezik a tavalyival.

Az 1000 főnél nagyobb népességű települések rangsorában (Budapest nélkül) idén az első helyen Telki végzett, utána Üröm, a tavalyi első Csopak, majd Paks és Nagykovácsi következik.

Az egy főre jutó vásárlóerő-index értéke az idén 132,9 volt a fővárosban, szemben a 2010-ben mért 133,6-tal. A rangsorban a fővárost követő Komárom-Esztergom és Fejér megye vásárlóerő-indexének értéke meghaladta a 110-et, amire eddig még nem volt példa. A legnagyobb növekedést a már évek óta folyamatosan fejlődő Komárom-Esztergom megye érte el. Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere szerint ennek oka a megyeszékhelyekre koncentrálódó iparfejlesztések nagyságrendje lehet.

A Gfk vásárlóerő-indexe a lakosság és a háztartások rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmének meghatározásán alapszik, végső soron tehát a régiók közötti egyenlőtlenségeket mutatja meg plasztikusan. Bár a Budapest és vidék közötti egyenlőtlenség valamennyit csökkent a Gfk friss vizsgálata szerint, a régiók közötti különbségek még mindig ordítóan nagyok, amit elég világosan jelez a leggazdagabb és legszegényebb település közötti négyszeres váltószám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik