Gazdaság

Egyenlőtlenség sújtja a vezérigazgatókat

Akár 32-szeres eltérés is tapasztalható egyes cégek felső vezetőinek jövedelmei között – áll egy felmérésben.

Bérplafon, változó vállalkozói járulékalap, céges stratégia vagy béren kívüli juttatások – sok minden befolyásolja napjainkban a vállalatok vezetőinek jövedelmét. Akár 32-szeres eltérés is tapasztalható a felső vezetői kompenzációs csomagok között – áll a PwC Felsővezetői javadalmazási felmérésében. A kutatás egyaránt vizsgálta a legfelsőbb vezetés, az igazgatótanács, az audit- és felügyelő bizottsági elnökök és tagok, valamint az igazgatók javadalmazását, beleértve az egyes szinteken kifizetett egyéb juttatásokat, a kompenzációs csomagokat is.

Csaknem 62 milliós az éves csúcs

Az adatok alapján igen jelentős eltérések tapasztalhatók a hasonló pozícióban lévő felső vezetők javadalmazási gyakorlatában a vizsgált elemzési szempontok alapján. A vezérigazgatói pozícióban 32-szeres jövedelemeltérés tapasztalható, melyben nem ritkák a kiugró értékek sem, hiszen a legmagasabb jövedelmű vezető 61 927 000 forintot keres egy évben (feltételezve az éves egyszeri bónusz kifizetését).

Nagyobb baj talán a vezetők és beosztottak közötti béregyenlőtlenség: az idén egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál – derül ki a Hay Group korábbi felméréséből

Ezzel az értékkel Magyarország regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít, de messze vagyunk a leginkább egalitárius skandináv országok háromszoros mutatójától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik