Gazdaság

Kevesebb új kocsit vettünk

Szeptemberben is nőtt az újautó-regisztrációk száma Európában, ám ha az év első 9 hónapját együttvéve nézzük az adatokat: kevesebb autót adtak el, mint egy évvel korábban.

Magyarországon szeptemberben 3481 új autót helyeztek forgalomba, ami 2,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 3554 darabnál. A január-augusztusi időszakot együttvéve nőtt az új autók magyarországi piaca, összesen 33 676 új kocsi kapott rendszámot, 3,8 százalékkal több az előző év azonos időszakában regisztrált 32 453-nál – az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kedden közzétett jelentése szerint.

Európa egészét tekintve a forgalomba helyezett új autók száma augusztusban több mint egy év után először nőtt, és a bővülés szeptemberben is folytatódott. A lendület azonban visszaesett, az előző havi 7,7 százalékos növekedést 0,7 százalékos éves szintű bővülés követte szeptemberben, amikor 1,23 millió új kocsi kapott rendszámot. A nagyobb piacok közül csupán Németországban regisztráltak növekedést – 8,1 százalékosat -, míg például Olaszországban az egy évvel korábbinál 5,7 százalékkal, Franciaországban pedig 1,4 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba szeptemberben.

A január-szeptemberi időszakot együttvéve 10,1 millió új autó kapott rendszámot, ami 1,1 százalékos csökkenés 2010 első kilenc hónapjához képest. A legnagyobb európai országok közül ezt az időszakot tekintve is Németország áll az élen, ott 10,8 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba, mint 2010 első kilenc hónapjában. Középen Franciaország áll, ahol gyakorlatilag stagnált – 0,2 százalékkal csökkent – a piac, a lista végére pedig 20,7 százalékos visszaeséssel Spanyolország került.

Az autómárkákat tekintve az első a Volkswagen, kilenc hónap alatt összesen 1,1 millió – az előző évinél 8,2 százalékkal több – forgalomba helyezett kocsival. A második a Renault 864 ezer darab – az egy évvel korábbinál 9,7 százalékkal kevesebb – kocsival. A harmadik a Peugeot 7,8 százalékos visszaesést jelentő 759 ezer darab forgalomba helyezett új gyártmánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik