Gazdaság

Kevesebb új kocsit vettünk

Durbák Ildikó

2011. 10. 18. 10:57

Szeptemberben is nőtt az újautó-regisztrációk száma Európában, ám ha az év első 9 hónapját együttvéve nézzük az adatokat: kevesebb autót adtak el, mint egy évvel korábban.

Korábban a témában:

Magyarországon szeptemberben 3481 új autót helyeztek forgalomba, ami 2,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 3554 darabnál. A január-augusztusi időszakot együttvéve nőtt az új autók magyarországi piaca, összesen 33 676 új kocsi kapott rendszámot, 3,8 százalékkal több az előző év azonos időszakában regisztrált 32 453-nál – az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kedden közzétett jelentése szerint.

Európa egészét tekintve a forgalomba helyezett új autók száma augusztusban több mint egy év után először nőtt, és a bővülés szeptemberben is folytatódott. A lendület azonban visszaesett, az előző havi 7,7 százalékos növekedést 0,7 százalékos éves szintű bővülés követte szeptemberben, amikor 1,23 millió új kocsi kapott rendszámot. A nagyobb piacok közül csupán Németországban regisztráltak növekedést – 8,1 százalékosat -, míg például Olaszországban az egy évvel korábbinál 5,7 százalékkal, Franciaországban pedig 1,4 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba szeptemberben.

A január-szeptemberi időszakot együttvéve 10,1 millió új autó kapott rendszámot, ami 1,1 százalékos csökkenés 2010 első kilenc hónapjához képest. A legnagyobb európai országok közül ezt az időszakot tekintve is Németország áll az élen, ott 10,8 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba, mint 2010 első kilenc hónapjában. Középen Franciaország áll, ahol gyakorlatilag stagnált – 0,2 százalékkal csökkent – a piac, a lista végére pedig 20,7 százalékos visszaeséssel Spanyolország került.

Az autómárkákat tekintve az első a Volkswagen, kilenc hónap alatt összesen 1,1 millió – az előző évinél 8,2 százalékkal több – forgalomba helyezett kocsival. A második a Renault 864 ezer darab – az egy évvel korábbinál 9,7 százalékkal kevesebb – kocsival. A harmadik a Peugeot 7,8 százalékos visszaesést jelentő 759 ezer darab forgalomba helyezett új gyártmánnyal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A magyar urak japán lányokat hajkurásztak

Budapest, 2017. március 31.
A Budapest–Esztergom vasútvonalon végzett felújítási és villamosítási munkák során felújítják a Budapest-Angyalföld, újabb néven az Angyalföldi vasútállomás egy részét. A munkálatok miatt március 31-től július 29-ig változik a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. 
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.