Gazdaság

Pengeélen táncol Magyarország

Előnyös lett volna, ha a magyar kormány a hitelminősítői felülvizsgálatok előtt újból együttműködést kezdett volna az IMF-fel - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők. Több hitelminősítőnél is érik hazánk leminősítése, de még kivárnak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) befektetők számára összeállított napi felzárkózó térségi áttekintésében hétfőn külön elemzés szerepelt Magyarországról. Az elemzés szerzője, Raffaella Tenconi – a Bank of America-Merrill Lynch Kelet-Európáért felelős közgazdásza – szerint a cég azon a véleményen van, hogy az együttműködés felújítása az IMF-fel növelte volna a költségvetési konszolidációs program hitelességét, segítve egyben a költségvetési finanszírozást a következő évben.

“Magas kockázatát látjuk annak, hogy az S&P (a Standard & Poor’s hitelminősítő) a következő hetekben le fogja minősíteni Magyarországot egy fokozattal” – írta a BofA Merrill Lynch Global Research vezető térségi elemzője.
Tenconi az elemzésben azt jósolta, hogy egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service – amely szintén ebben a hónapban vizsgálja felül magyar adósosztályzatait – egyelőre megerősíti a Magyarországra érvényben tartott besorolását és annak (negatív) kilátását.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings esetében a ház annak kockázatát látja, hogy ez a cég ronthatja a magyar osztályzatra jelenleg érvényes stabil kilátást. Raffaella Tenconi szerint a Bank of America-Merrill Lynch nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a Fitch a következő évben BB pluszra – vagyis a befektetésre ajánlott sáv alá – minősíti vissza magyar adósbesorolását, ha Magyarországnak “finanszírozási nehézségei” támadnak. A Fitch Ratings, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó szintjén, “BBB mínusz”, illetve a Moody’s osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő “Baa3” hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst.

A Fitch szerint stabil Magyarország

A magyar besorolásokra az S&P és a Moody’s leminősítés lehetőségére utaló negatív, a Fitch stabil kilátást tart érvényben. Ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív – piaci zsargonban “bóvlinak” nevezett – kategóriába. A Fitch Ratings azonban a nyáron stabilra javította az addigi negatívról a magyar adósbesorolás kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

A Fitch a kilátásjavításhoz fűzött akkori londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetés-politikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch Ratings nyári értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá mérsékelni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.

A Fitch a devizaalapú hitelek végtörlesztéséről minap Londonban ismertetett új elemzésében közölte, hogy megítélése szerint a végtörlesztési program önmagában nem gyakorol Magyarország adósosztályzatára olyan mértékű további nyomást, amely a cég részéről negatív hitelminősítői lépéshez vezetne.

A BofA Merrill Lynch Global Research hétfői becslése szerint a magánnyugdíj-pénztári vagyon átterelése és az IMF-hitelek egy részének előtörlesztése révén az idén valószínűleg 8 százalékponttal csökken a GDP-arányos magyar államadósság-ráta. A cég szerint az utána következő időszak javulása azonban kérdéses, ha a kormányzat nem gyakorol erőteljesebb ellenőrzést a kiadások felett.

JP Morgan: “túl ambíciózus” az adósságrátacél

Hasonló következtetésre jutottak egy másik nagy befektetési bankcsoport, a JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai, akik a minap átfogó előrejelzést állítottak össze az általuk valószínűsített jövő évi és távlati magyarországi költségvetési és adósságfolyamatokról. A ház szakértői azt jósolták, hogy a GDP-hez mért magyar államadósság-ráta “még bizonyos költségvetési csúszás esetén is” 7 százalékponttal 73 százalékra csökken a jövő év végéig a tavalyi 80 százalékról, amelyen a cég szerint az adósságráta tetőzött.

A JP Morgan elemzőinek várakozása szerint azonban 2012 után már sokkal fokozatosabb lesz az adósságráta mérséklődési üteme, és ehhez is a gazdasági növekedés gyorsulására és/vagy az elsődleges államháztartási egyenleg folyamatos további javulására lesz szükség, miután a mostani nagyütemű csökkentés egyszeri forrásai kimerülnek. A ház londoni szakértői közölték, hogy az általuk lefuttatott adósságmodell alapján “túl ambiciózusnak” tartják a kormány 2015-re kitűzött 64 százalékos GDP-arányos adósságráta-célját, mivel modellszámításaik alapján ehhez évente 5 százalék körüli gazdasági reálnövekedés kellene a 2013-2015-ös időszakban.
A JP Morgan saját alapeseti forgatókönyve azzal számol, hogy a magyar államadósság-ráta 2016-ban 70 százalék lesz, és 2020-ig 67 százalékra csökken tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik