Gazdaság

A Moody’s pesszimista a magyar bankokkal kapcsolatban

A magyar bankrendszer besorolási kilátása továbbra is negatív, mivel az eszközállomány minőségének további romlása várható, a jövedelmezőség gyenge marad és a működési környezet változatlanul bizonytalan Magyarországon - írja a Moody's Investors Services hitelminősítő "Banking System Outlook: Hungary" című jelentésében.

A
kedden nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely az elkövetkező 12-18
hónap várakozásait tükrözi, a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar
bankrendszert továbbra is a devizaeladósodottság magas, 70 százalékot
meghaladó aránya jellemzi, ami nagy kockázatokkal jár.

Elsősorban az jelent veszélyt, hogy a forint 30 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben, és a magyar háztartások nem rendelkeznek devizajövedelemmel, így kevésbé tudják teljesíteni adósi kötelezettségeiket – írja jelentésében a hitelminősítő.

A Moody’s szerint további nehézségeket okoz, hogy a gyengélkedő ingatlanpiac, illetve a rosszul teljesítő kis- és középvállalkozások is hitelpiaci kockázatot jelentenek a bankszektorra nézve. A jelentés a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését idézi: a bankok portfolióiban a problematikus hitelek aránya 2011-ben a lakossági szektorban várhatóan 13 százalék fölé emelkedik az előző évi 11 százalékról, míg a vállalati szférában 15 százalék fölé az előző évi 12,4 százalékról.

A Moody’s jelentésében hangsúlyozza, hogy 2010-ben súlyosan csökkent a bankok jövedelmezősége, elsősorban a kockázati költségek növekedése, az üzleti volumen zsugorodása, illetve a bankokra kivetett különadó miatt. Kedvezőtlen helyzetet teremt az is, hogy a legjobban teljesítő, exportorientált magyar vállalkozások, amelyek jelenleg a gazdasági növekedést erősítik elsősorban külföldi hitelezéssel élnek.

Ezek a negatív tényezők csökkentik a gyengébb tőkemutatókkal rendelkező bankok lehetőségeit, hogy egészséges tőketartalékokat tartsanak fenn a bizonytalan makrogazdasági környezetben, ami a kockázattal súlyozott eszközállomány csökkenéséhez vezethet – írja a Moody’s.

A hitelminősítő ugyanakkor kiemeli, hogy a legtöbb magyarországi pénzintézet egészséges pénzügyi mutatókkal rendelkező külföldi bank tulajdonában van, így a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is számítani lehet támogatásukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik