Gazdaság

Ezermilliárdot kell megspórolnunk

Ennyit kellene megtakarítani a költségvetésben ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a 2012-re vállalt GDP-arányos 2,5 százalékos hiánycélt.

A Világgazdaság elemzése szerint nehéz feladat lesz tartani a hiánycélt, mivel több bevételi forrás és néhány megtakarítási terv is bizonytalan. Rámutatnak többek között arra, hogy a Széll Kálmán-terv keretein belül emlegetett 550 milliárd forintos egyenlegjavító csomag a hatályban lévő rendelkezések alapján csak 460 milliárdot fog kitenni. A 90 milliárdos különbséget eredetileg a magán-nyugdíjpénztári vagyonból államadósság-csökkentő alappá vált pénzből fizetnék ki. Egy korábbi döntés értelmében azonban ezt a fajta „büdzsé dúsítást” csak idén lehet alkalmazni.

A hiánycél elérésének gátja lehet, hogy még mindig nem kezdődtek meg a rokkantellátásokkal kapcsolatos orvosi felülvizsgálatok. A számítások szerint ezen a téren közel 90 milliárdot lehetne megspórolni, de a Policy Agenda elemzése szerint ehhez már jövő év elején le kéne állítani 120 ezer ember járandóságának folyósítását. Az elemzés rámutat arra is, hogy  az egészségügyben tervezett 83 milliárd forintos megtakarításokhoz további lépések szükségesek, mivel nem volt elegendő a gyógyszertámogatások szigorítása.

A számítások szerint a hiánycél eléréséhez az adókból származó bevételek növekedését is el kéne érni. A jövedéki adóból 50, a személyi jövedelemadóból 100, az általános forgalmi adóból 185 milliárd forinttal többnek kéne befolynia, mint az idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik