Gazdaság

A szaktárcát meglepte lassuló növekedésére utaló adat

Azt ígérik azonban, hogy a lassulás nem veszélyezteti a 2011-re vállalt hiánycél teljesítését.

Egész Európában negatív meglepetést okozott a második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslés: az országok többségében, így Magyarországon is az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be, ez azonban nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-vel.

A minisztériumban az MTI-nek megerősítették azt is, hogy a kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését szeptemberben, a második negyedévi részletes GDP-adatok megjelenése után.

A közlemény szerint a vártnál mérsékeltebb gazdasági növekedés közel 90 milliárd forintos negatív költségvetési hatása biztonságosan finanszírozható, ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, amelyet a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván.

A minisztérium emlékeztet: a magyar bruttó hazai termék 2011 második negyedévében 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva stagnált. A gazdaság teljesítménye az év első felében 2,0 százalékkal nőtt. Mindez alulmúlta a piaci várakozásokat, azonban a szakértők a valósnál magasabb értéket vártak a többi uniós ország esetében is: mind az eurózóna, mind az EU-27 gazdasága a második negyedévben éves alapon 1,7 százalékkal növekedett, míg negyedéves alapon 0,2 százalékkal bővült.

A tárca szerint Magyarország pillanatnyilag a középmezőnyben foglal helyet. A vártnál alacsonyabb érték elsősorban külső események miatt következett be. Az ipari adatok már a megelőző hónapokban arról árulkodtak, hogy lassult az exportmegrendelések üteme, ezenkívül negatívan hatott a svájci frank árfolyamának korábban nem tapasztalt erősödése a forinttal szemben, amely a megnövekedő törlesztőrészleteken keresztül csökkenti a háztartási fogyasztást. Bár a lakásépítések továbbra is kedvezőtlen képet mutatnak, az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, akárcsak az elmúlt időszakban megkezdett beruházások – hangsúlyozza az NGM.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik